Linkovi

Obama u "ofanzivi šarma"


Američki predsednik će ove nedelje prisustvovati nizu sastanaka sa zakonodavcima u nadi da će uz njegovo posredstvo dve partije uspeti da dođu do zajedničkih rešenja.

Predsednik Barak Obama do kraja nedelje trebalo bi tri puta da dođe na Kapitol hil i susretne se sa zakonodavcima iz obe partije. Predsednik se nada da će lični kontakt sa zakonodavcima doprineti neobičnom ishodu za Vašington: dvostranačkom stavu prema nizu problema - od budžeta do imigracione reforme.

"Treba mi da nastavite borbu. Ako to uradite, Kongres će slušati", poručio je Barak Obama.

Predsednik Obama je prošlog meseca u više navrata oštro kritikovao Kongres, u vreme kada su pretila automatska kresanja budžeta, poznata pod nazivom sekvestar.

"Republikanci u Kongresu su odlučili da umesto kompromisa – umesto da išta zatraže od najbogatijih Amerikanaca – radije dozvole da ova smanjenja troškova padnu pravo na srednju klasu", rekao je američki predsednik.

Sada kada je sekvestar stupio na snagu, Obama isprobava drugačiju taktiku.

"I dalje verujem da možemo da se dogovorimo da uradimo velike stvari.“

Predsednik će u okviru takozvane "ofanzive šarma" prisustvovati seriji sastanaka sa demokratskim i republikanskim zakonodavcima.

"Počinjem da se obraćam i republikancima i demokratama da bih video da li možemo da raspetljamo nešto od ovog zastoja.“

Obama je prošle nedelje dva puta večerao sa republikanskim zakonodavcima, uključujući i predsednika Predstavničkog doma Džona Bejnera.

"Posle četiri godine u Beloj kući, Obama će zaista da sedne i razgovara sa članovima Kongresa. Mislim da je to znak nade i nadam se da će to da donese neke rezultate", zaključio je Džon Bejner.

Ali oštre stranačke podele ostaju, naročito u pogledu smanjenja deficita.

"Ako predsednik nastavi da insistira na povećanju poreza, mislim da nećemo stići daleko. Ako predsednik ne veruje da imamo problem trošenja, ne znam da li ćemo predaleko da stignemo", rekao je Bejner.

Videće se da li će poboljšanje ličnih odnosa predsednika i kongresnih lidera da donese rezultate. Dvostranačka saglasnost će biti neophodna da bi se nastavilo finansiranje američke administracije, povećala granica federalnmog zaduživanja i počeo da sprovodi dugoročni plan za smanjenje deficita.

Saradnja preko partijskih linija će biti potrebna i ako treba da se reformišu američki zakoni o oružju i poboljša imigracioni sistem zemlje.

Liderka demokrata u Predstavničkom domu, Nensi Pelosi, kaže da je Obama uvek bio otvoren za kompromis sa republikancima.

"On marljivo pokušava da sluša, da udovolji, da poštuje njihova gledišta", rekla je Nensi Pelosi.

Senat koji kontrolišu demokrate, ove nedelje počinje da radi na zakonskom predlogu za finansiranje američke administracije do kraja fiskalne godine. Predstavnički dom je već usvojio predlog kojim se zadržavaju sveukupne uštede koje proizlaze iz sekvestra.
XS
SM
MD
LG