Linkovi

Obamin plan nailazi na otpor


Predsednik Obama na skupu u Teksasu u okviru kampanje pridobijanja podrške za plan o zapošljavanju, 4. oktobar 2011.

Radna mesta i stanje ekonomije su i dalje glavna briga Amerikanaca, dok predsednik Obama nastavlja sa intenzivnom kampanjom pridobijanja podrške za svoj plan o zapošljavanju. Predsednik kritikuje republikance da ne preduzimaju ništa u pogledu njegovog plana, ali nailazi i na otpor nekih demokrata koji strahuju da je njegova cena prevelika.

Predsednk Obama vodi upornu kampanju – za nova radna mesta, ali i za svoje radno mesto. Usvajanje plana o zapošljavanju moglo bi da bude dobra vest za predsednika uoči izborne godine.

Prema rezultatima najnovije ankete mreže ABC i lista Vašington post, više od polovine Amerikanaca podržava Obamin plan i misli da će on možda doneti rezultate. Obama je sada 15 procenata ispred kongresnih republikanaca kada se postavi pitanje – kome Amerikanci više veruju u pogledu otvaranja novih radnih mesta. Podrška Kongresu je pala na najnižu tačku – samo 14 odsto Amerikanaca odobrava način na koji zakonodavci obavljaju svoj posao.

Obama je juče iskoristio takvo raspoloženje javnosti da bi kritikovao kongresne republikance zbog toga što nisu podržali njegov plan:

„Da li možda nemaju vremena – ali, upravo su imali pauzu od nedelju dana. Možda im nezgodno pada“?

Medjutim predsednik nailazi i na otpor nekih demokrata u Senatu kojima se ne svidja cena Obaminog plana od 500 milijardi dolara. Republikanci su brzo ukazali na tu činjenicu.

„Obustavite kampanju za plan koji je sastavljen tako da neće moći da prodje. Radite sa nama na stvarima o kojima se dve partije slažu,“ poručio je lider senatskih republikanaca Mič Mekonel.

Demokrate će možda pokušati da Obamin plan podele na više zakonskih predloga koji bi mogli da budu usvojeni odvojeno. Lider demokratske većine u Senatu, Heri Rid, izjavio je da bi delovi plana mogli da budu finansirani povećanjem poreza najbogatijim Amerikancima:

„Milioneri i milijarderi trebalo bi da plate svoj deo da bi ova zemlja krenula napred.“

Volstrit nervozno očekuje izveštaj o zaposlenosti u septembru, koji će biti objavljeni u petak. Berzanski indeksi su u sredu bili u porastu u očekivanju da će izveštaj pokazati da je privatni sektor dodao nova radna mesta.

XS
SM
MD
LG