Linkovi

Obama na turneji po SAD


Američki predsednik Barak Obama u Severnoj Karolini, 18. oktobar 2011.
Američki predsednik Barak Obama u Severnoj Karolini, 18. oktobar 2011.

Drugog dana svoje autobuske turneje po Severnoj Karolini i Virdžiniji predsednik Obama je oštro kritikovao republikanske članove Kongresa, optuživši ih da ukidaju radna mesta i podižu porez američkoj srednjoj klasi

Predsednik Obama je optužio republikanske članove Predstavničkog doma koji su glasali protiv njegovog zakonskog predloga o zapošljavanju da su podigli porez američkoj srednjoj klasi pošto su odbacili poreske olakšice koje bi za mnoge američke porodice iznosile oko hiljadu dolara.

Obama je takodje rekao da bi republikanski predlog o zapošljavanju, koji predvidja ukidanje mnogih ekoloških regulativa, ukidanje predsednikovog plana o zdravstvenoj zaštiti i poništavanje njegovih finansijskih reformi, zapravo doveo do ukidanja postojećih radnih mesta umesto otvaranja novih.

"Mi možemo da se sporimo oko toga koliko regulative treba da imamo. Možemo da vodimo debatu i o zdravstvenoj zaštiti. Ipak mislim da smo uradili pravu stvar. Ali nemojte da se pretvarate - da veće zagadjenje vazduha i vode za našu decu, manje ljudi sa zdravstvenim osiguranjem i manje odgovornosti na Volstritu predstavlja plan o zapošljavanju", poručio je američki predsednik.

Obama je naglasio da je više nego spreman da saradjuje sa republikancima na otvaranju novih radnih mesta.

"Gde god se ukaže prilika da saradjujemo da bismo pokrenuli ekonomiju - ja ću iskoristiti takvu priliku. To je vid poboljšanja u ekonomiji kakav treba da ostvarujemo. Ali, da bismo to postigli potrebno ja da se manje fokusiramo na to da zadovoljimo jedno krilo jedne stranke. Potrebno je da se fokusirao na to da pomognemo Amerikancima", rekao je Obama.

Kasnije danas presdsednik Obama će iz Severne Karoline otputovati u Virdžiniju. On je pobedio u obe države na predsedničkim izborima 2008. ali se obe i dalje smatraju ključnim za njegov reizbor sledeće godine.

Prošle nedelje republikanski članovi Predstavničkog doma su onemogućili usvajanje Obaminog predloga o zapošljavanju tvrdeći da on sadrži preterane izdatke, da će povećati porez i da će dovesti do gubitka radnih mesta.

XS
SM
MD
LG