Linkovi

Obama uputio predlog budžeta


Predlogom budžeta predviđeno je smanjenje deficita za 1100 milijardi dolara
Predlogom budžeta predviđeno je smanjenje deficita za 1100 milijardi dolara

Predsednik Barak Obama uputio je danas Kongresu svoj predlog budžeta za 2012, kojim se deficit u narednoj deceniji smanjuje za 1100 milijardi dolara. Predsednik Predstavničkog doma, Džon Bejner, kritikovao je predlog i rekao da se njime nastavlja „nekontrolisano trošenje“ i da će izazvati dodatnu ekonomsku neizvesnost i zatvaranje radnih mesta.

U jednoj merilendskoj školi, predsednik Obama je objasnio da se njegovim budžetom u iznosu od 3700 milijardi dolara, ostvaruje obećanje koje je dao tokom izborne kampanje - da će do kraja prvog mandata, 2013, prepoloviti američki deficit.

Republikanci traže da se domaći troškovi svedu na nivo iz 2008, godinu pre dolaska Obame na predsednički položaj i traže velika smanjenja troškova u mnogim sektorima. S obzirom da republikanci kontrolišu Predstavnički dom, a Obamine demokrate imaju većinu u Senatu, očekuje se duga stranačka bitka oko federalnih troškova.

Obama je danas rekao da njegov budžet obuhvata i ukidanje programa do kojih mu je veoma stalo, kao i smanjenje vojnih troškova u iznosu od 78 milijardi u narednih pet godina, ali se u 2012. predviđa vojni budžet u vrednosti od 671 milijarde dolara - što je daleko najveći vojni budžet na svetu.

XS
SM
MD
LG