Linkovi

Obama uputio predlog budžeta


Predlogom budžeta predviđeno je smanjenje deficita za 1100 milijardi dolara

Predsednik Barak Obama uputio je danas Kongresu svoj predlog budžeta za 2012, kojim se deficit u narednoj deceniji smanjuje za 1100 milijardi dolara. Predsednik Predstavničkog doma, Džon Bejner, kritikovao je predlog i rekao da se njime nastavlja „nekontrolisano trošenje“ i da će izazvati dodatnu ekonomsku neizvesnost i zatvaranje radnih mesta.

U jednoj merilendskoj školi, predsednik Obama je objasnio da se njegovim budžetom u iznosu od 3700 milijardi dolara, ostvaruje obećanje koje je dao tokom izborne kampanje - da će do kraja prvog mandata, 2013, prepoloviti američki deficit.

Republikanci traže da se domaći troškovi svedu na nivo iz 2008, godinu pre dolaska Obame na predsednički položaj i traže velika smanjenja troškova u mnogim sektorima. S obzirom da republikanci kontrolišu Predstavnički dom, a Obamine demokrate imaju većinu u Senatu, očekuje se duga stranačka bitka oko federalnih troškova.

Obama je danas rekao da njegov budžet obuhvata i ukidanje programa do kojih mu je veoma stalo, kao i smanjenje vojnih troškova u iznosu od 78 milijardi u narednih pet godina, ali se u 2012. predviđa vojni budžet u vrednosti od 671 milijarde dolara - što je daleko najveći vojni budžet na svetu.

XS
SM
MD
LG