Linkovi

Obama uputio predlog budžeta


Vladini službenici rade na kopijama predsednikovog predloga budžeta koji šalje Kongresu na odobrenje

Predsjednik Barak Obama uputio je danas Kongresu nacrt federalnog budžeta za narednu godinu, u iznosu od tri hiljade 800 milijardi dolara, u kojem između ostalog predlaže veće poreze za bogate i korporacije. Republikanska stranka, koja ima većinu u Predstavničkom domu, je međutim već poručila da Obamin prijedlog neće biti usvojen.

Predsjednik Obama je u obraćanju studentima na jednom koledžu u Virdžiniji naglasio da bi njegov prijedlog budžeta, kratkoročno, trebalo da stimuliše ekonomiju, kao i da značajno smanji deficit.

“U periodu kada naša ekonomija bilježi rast i brže podstiče otvaranje radnih mjesta, moramo da uradimo sve što je u našoj moći kako bi održali ovaj oporavak. Dio našeg posla je da smanjimo deficit. Ukoliko Kongres usvoji ovaj budžet, uz rezove koje smo već napravili, bićemo u mogućnosti da smanjimo deficit za četiri hiljade milijardi dolara do 2022. godine.”

Obama predlaže agresivnu potrošnju kako bi se podstakao ekonomski rast, kao i veće poreze za bogate i korporacije. Nacrtom budžeta za 2013. godinu, koji je danas upućen Kongresu, traži se više od 800 milijardi dolara za ulaganje u otvaranje radnih mjesta i infrastrukturu i istovremeno predlaže poreska stopa od najmanje 30 odsto za milionere, odnosno ukidanje poreskih olakšica za najbogatije Amerikace.

"Imajte na umu da četvrtina svih milionera plaća niže poreske stope od miliona domaćinstava iz srednje klase. Kao što sam već ranije kazao, Voren Bafet plaća nižu poresku stopu od njegove sekretarice. Da li želimo da zadržimo ove poreske olakšice za najbogatije Amerikance ili želimo da ih potrošimo na sve ostalo? Obrazovanje, čistu energiju, snažnu vojsku, zdravstvenu zaštitu za naše veterane. Ne možemo da imamo obje stvari. Pojedini ljudi govora da predsjednik vodi klasni rat. Ovo nije klasni rat, već zdrav razum.“

Projektovani deficit u ovoj fiskalnoj godini je hiljadu 330 milijardi dolara, odnosno 901 milijardu u 2013. Da bi postao zakon, nacrt budžeta mora biti usvojen u podijeljenom Kongresu. Republikanska stranka, koja kontroliše Predstavnički dom, oštro je međutim kiritkovala Obamin prijedlog i prije nego što je objavljen, navodeći da preuveličava uštede, a umanjuje troškove, te da je riječ o predizbornom dokumentu. Republikanski zakonodavci pripremaju svoj prijedlog budžeta u kojem će u izbornoj godini biti istaknute ogromne razlike u pristupu političkih stranaka u pogledu poreza i državne potrošnje.

XS
SM
MD
LG