Linkovi

Obama pomerio govor o zapošljavanju


Predsednik Obama kaže da otvaranje novih radnih mesta mora da bude prioritet Vašingtona.

Bela kuća je objavila da će predsednik Obama, iduće nedelje – pre zajedničke sednice oba kongresna doma – održati važan govor o otvaranju novih radnih mesta. Ali u sadašnjoj ogorčenoj stranački navijačkoj atmosferu u Vašingtonu, čak se i dogovor o vremenu održavanja tog govora pretvorio u raspravu.

Bela kuća je htela da to bude u sredu, u vreme debate republikanskih predsedničkih kandidata, ali je predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner rekao da bi Kongresu više odgovarao četvrtak. Sada se mnogi pitaju kako će zakonodavci uopšte moći da se dogovore oko plana.

Inače, umesto predloženog 7. septembra, termin 8. septembra znači da će se Obamino obraćanje poklopiti sa nacionalnim prenosom prve zvanične utakmice nove sezone američkog fudbala.

Posle dugog toplog leta ispunjenog borbom oko gornje granice duga, predsednik Obama kaže da prioritet Vašingtona sada mora da bude otvaranje radnih mesta.

Posao mora da se uradi. Tu su radnici koji su spremni. Zbog toga očekujem da Kongres deluje odmah.“

Predsednik će idućeg četvrtka izneti svoj plan za otvaranje radnih mesta, koji je usredsređen na tri ključne stvari. Prvo, smanjenje poreza, uključujući i poreske olakšice za kompanije koje zaposle nove radnike. Drugo, ulaganje u infrastrukturu... građevinske projekte za saobraćaj, škole, čistu energiju. I treće, planska pomoć onima koji su dugo bez posla... ljudima koji ne rade šest meseci ili više.

Ali pre nego što počne rasprava o otvaranju radnih mesta... Bela kuća i kongresni republikanci se svađaju oko termina predsednikovog govora.

Poslednja stvar koja je Beloj kući potrebna, bilo je da ispadne da se povlači pred predsednikom Predstavničkog doma, a to se dogodilo. A poslednja stvar potrebna Kongresu i Beloj kući, bila je razmirica koja deluje kao da ne mogu ništa da reše“, kaže strateg Demokratske stranke Džejms Karvil.

Danas, stižu neke pozitivne vesti iz Sekretarijata za rad – manje ljudi je protekle nedelje podnelo molbe za pomoć za nezaposlene, što je prvi pad posle tri nedelje. Ipak, to teško da će utešiti deset hiljada onih koji su stajali u redu na jučerašnjem sajmu poslova u Los Anđelesu... očajnički želeći da privuku pažnju neke od gotovo 200 firmi koje su tražile radnike.

Predsednik je sinoć uputio elektronsku poruku svojim pristalicama, tražeći da izvrše pritisak na Kongres da preduzme akciju: „Vi i ja možemo da ih pritisnemo da urade pravu stvar“, napisao je predsednik. A naslov poruke? „Frustrirani.“XS
SM
MD
LG