Linkovi

Obama sutra o povlačenju trupa


Teška odluka: američki predsednik Barak Obama
Teška odluka: američki predsednik Barak Obama

Američki predsednik Barak Obama sutra treba da saopšti koliko će vojnika sledećeg meseca napustiti Avganistan u okviru prvog kruga povlačenja američkih trupa iz te zemlje. Očekuje se i da predsednik Obama iznese plan o tome na koji način će će Avganistanci preuzeti brigu o sopstvenoj bezbednosti do kraja 2014. godine. Ovo Obamino izlaganje se očekuje već dugo i nosi sa sobom ogroman politički rizik.

U trenutku dok više od polovine Amerikanaca smatra da rat u Avganistanu nije vredan sredstava koja se tamo troše, predsednik Obama sprema se da objavi koliko će vojnika iz te zemlje vratiti kući.

"Predsednik je još u procesu finalizacije svoje odluke o obimu i tempu povlačenja koje će početi u julu", izjavio je na brifingu za novinare portparol bele kuće Džej Karni.

Odluka sa kojom se Obama suočava jeste da li da posluša vojsku ...

"Ukoliko sada ubrzamo povlačenje, jer smo umorni od ratovanja, izgubićemo ovaj rat", smatra republikanski senator iz Južne karoline Lindzi Grejem.

... ili da "prelomi“ na osnovu istraživanja javnog mnjenja, kojem je dosta ratovanja.

"Mislim da, kada pogledate situaciju na terenu u Avgansitanu, ona je sumorna",
kaže viši saradnik u Američkom institutu za mir, Skot Vorden.

Broj vojnika koji će se povući mora da bude dovoljno veliki da zadovolji predsednikovo obećanje građanima, ali i dovoljno mali da se izađe u susret vojnim starešinama, koji su zabrinuti da je Avganistan i dalje suviše nestabilan.

A i diplomatski odnosi između dve zemlje ostaju zategnuti, posle izjave predsednika Hamida Karzaija da američke snage rizikuju da postanu okupatori njegove zemlje.

"Kada čujem neke od vaših lidera da nas nazivaju okupatorima i porede sa brutalnim neprijateljima avganistanskog naroda, moji sugrađani su potpuno zbunjeni i postaju umorni od onog što mi radimo ovde",
poručio je nedavno, američki ambasador u Avganistanu, Karl Ajkenberi.

S obzirom da se u Avganistanu trenutno nalazi više od 100 hiljada američkih vojnika, skromno povlačenje, koje zagovara vojska, bilo bi ne više od pet hiljada ljudi. Međutim, Amerikanci žele manju angažovanost, a i Osama Bin Laden je mrtav, tako da neki pozivaju na zantno obimnije povlačenje, nagoveštavajući da bi Obama mogao da odluči da povuče i do 15 hiljada vojnika.

Posle sutrašnjeg obraćanja, predsednik Obama putuje u Fort Dram u državi Njujork, odakle se hiljade vojnika razmeštaju u Avganistan. Ankete pokazuju da većina Amerikanaca ne misli da je rat u Avganistanu vredan ratovanja. Mada je podrška misiji u toj zemlji neznatno skočila posle ubistva Bin Ladena, i dalje ostaje znatno ispod 50 procenata.

XS
SM
MD
LG