Linkovi

Obama: Početak povlačenja iz Avganistana


Predsednik Barak Obama obraća se naciji iz Bele kuće, 22. juna 2011.

Predsednik Barak Obama saopštio je da planira da povuče trećinu američkih vojnika iz Avganistana do kraja 2012. Obraćajući se naciji, predsednik je naveo da nedavno povećanje broja vojnika daje željene rezultate.

U govoru koji su prenosile nacionalne TV stanice, Obama je započeo nastojanja da se kraju privede jedan od najdužih ratova koje je Amerika vodila.

Amerikanci, vreme je da se koncentrišemo na izgradnju nacije ovde, kod kuće“, poručio je predsednik.

Obama je rekao da je 100,000 američkih vojnika u Avganistanu nanelo značajnu štetu terorističkoj mreži Al-Kaida, koja je izvršila smrtonosne napade na Njujork i Vašington 2001.

Zbog nedavnih uspeha koje su ostvarile američke snage, predsednik je objavio da će trećina vojnika napustiti Avganistan do kraja iduće godine.

Počevši od idućeg meseca, moći ćemo da do kraja ove godine povučemo 10.000 vojnika iz Avganistana, a do idućeg leta vratićemo kući ukupno 33.000 vojnika“, rekao je Obama.

Obama je tih 33.000 vojnika uputio u Avganistan krajem 2009, da bi se koncentrisali na borbu protiv Al-Kaide, sprečili napredovanje Talibana i obučili avganistanske snage bezbednosti da brane sopstvenu zemlju.

Američka vojska je izvršila invaziju na Avganistan nekoliko nedelja posle terorističkih napada 11. septembra 2001. Nova istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su mnogi Amerikanci umorni od tog rata, i žele da se Obamina administracija, umesto njega, fokusira na unutrašnje probleme, kao što je ekonomija.

Neki članovi Kongresa pozivaju na ubrzano povlačenje, ali drugi tvrde da bi se time ugrozio napredak koji je ostvaren u Avganistanu. Smatra se da se slična debata odvija i medju predsednikovim glavnim savetnicima.

Obama se osvrnuo na to pitanje u sredu, navodeći da američka politika mora da uspostavi pravi balans.

Neki bi želeli da se Amerika povuče od odgovornosti koje ima kao oslonac globalne bezbednosti, i prigrli izolaciju koja ignoriše veoma realne pretnje sa kojima smo suočeni. Drugi bi želeli da se Amerika suviše rasprostre, i suoči sa svakim zlom koje se može naći u stranim zemljama. Moramo da odredimo pristup izmedju tih krajnosti“, ocenio je Obama.

Predsednik je naveo da će se američka misija u Avganistanu promeniti iz borbene u misiju podrške, dok Avganistanci preuzimaju odgovornost za bezbednost svoje zemlje. Obama je rekao da će ta tranzicija biti završena do 2014.

On je takodje najavio da će NATO održati samit u Čikagu u maju iduće godine, kako bi se isplanirala sledeća faza tranzicije u Avganistanu.

U medjuvremenu, Obama kaže da će SAD podržati mirovne pregovore koji uključuju avganistansku vladu i Talibane, te da ima razloga za uverenje da je moguć napredak.

Uz to, navodi predsednik, njegova administracija će izvršiti pritisak na Pakistan da više saradjuje u borbi protiv ekstremista.

Obama je rekao da je njegov osnovni cilj da, kada američki vojnici napuste Avganistan, u njemu ne bude utočišta iz kojih bi Al-Kaida ili njeni saradnici mogli da napadaju SAD ili njihove saveznike.

Nećemo pokušati da Avganistan pretvorimo u savršeno mesto. Nećemo beskonačno nadgledati njegove ulice ili patrolirati njegovim planinama“, rekao je Obama.

Predsednik je obećao američkom narodu da će dugi ratovi u Avganistanu i Iraku biti „okončani na odgovoran način“.

XS
SM
MD
LG