Linkovi

Povratak ekonomskim problemima


Predsednik Barak Obama i kineski predsednik Ven Djiabao
Predsednik Barak Obama i kineski predsednik Ven Djiabao

Američki predsednik Barak Obama se danas vratio sa turneje po Aziji tokom koje je posetio devet zemalja i održao i direktne razgovore sa kineskim premijerom Venom Đijabaom. Funkcioneri Bele kuće kažu da je njihov jučerašnji sastanak na indonežanskom ostrvu Bali, bio usredsređen na ekonomske teme, među kojima je i slobodan protok robe na Južnokineskom moru.

Ven je upozorio protiv spoljnog mešanja u rešavanje dugotrajnog spora oko teritorijalnih prava u tom moru. Nekoliko azijskih država, uključujući Vijetnam i Filipine, kao i Kinu, polažu pravo na pojedine brodske rute u Južnokineskom moru. Komentar kineskog lidera se tumači kao sugestija da se Sjedinjene Države ne mešaju u spor. Predsednika Obamu sada čekaju domaće ekonomske teme, dok ističe rok za dogovor republikanaca i demokrata u Kongresu o načinu smanjenja federalnog deficita od hiljadu i dvesta milijardi dolara.

Članovi specijalnog dvostranačkog kongresnog odbora zaduženi za pronalaženje rešenja, danas su izjavili da se još nisu dogovorili o smanjenju troškova za socijalne programe i povećanju poreza. Takozvani „superodbor“ je bio formiran u avgustu, kada Senat i Predstavnički dom nisu mogli da se dogovore, što je američku ekonomiju dovelo do ivice stečaja i prvog smanjenja kreditnog rejtinga u istoriji zemlje.

Premda Obama ne učestvuje u radu odbora, on je njegovim članovima poručio „da završe svoj posao“. Rok za dogovor o planu ističe u sredu. Poznati američki ekonomista Mark Zandi, iz organizacije „Mudis analititiks“, sugerisao je međutim da na finansijskim tržištima neće biti većih reagovanja na očekivani izostanak dogovora, jer očekivanja – kako je rekao – od početka i nisu bila velika. Ipak, on je naglasio da bi dugoročniji neuspeh Sjedinjenih Država da se suoče sa svojim dužničkim problemima mogao da poljulja poverenje investitora.

XS
SM
MD
LG