Linkovi

Podnet predlog budžeta, republikanci protiv


Predsednik SAD Barak Obama
Predsednik SAD Barak Obama

Predsednik Barak Obama je danas podneo Kongresu predlog budžeta za narednu 2017. fiskalnu godinu, koja počinje u oktobru, u vrednosti od preko 4 hiljade milijardi dolara.

Medjutim Kongres koji kontrolišu republikanci je već nagovestio da će ignorisati mnoge od njegovih novih inicijativa tokom poslednje godine mandata.

Demokratski predsednik je naime predložio programe koji će se svakako dopasti pristalicama eventualnog demokratskog kandidata i kojem će se verovatno bar delimično protiviti republikanski kandidat.

Predsednik Obama traži sedam milijardi i 5 stotina miliona dolara za borbu protiv Islamske države što je povećanje od 50 odsto koje obuhvata sredstva za troškove preko 45.000 navodjenih, takozvanih pametnih bombi.

Predsednik planira da uvede porez od deset dolara na svaki uvezeni i izvezeni barel nafte, kako bi se tim sredstvima platili troškovi transporta, kao i investicije u osnovna istraživanja i tehnologiju za buduće energetske izvore.

"Deset, petnaest ili 20 godina od danas bićemo u daleko jačoj poziciji kad ponestane zaliha nafte i cene počnu ponovo da rastu", rekao je predsednik Obama. Nove poreske stope za naftu rutinski odbacuje Kongres pod kontrolom republikanaca.

XS
SM
MD
LG