Linkovi

Snažna oluja pogodila Njujork


Grad Njujork sinoć je pogodila neuobičajno snažna oluja, praćena vjetrom jačine 160 kilometara na sat. Nevrijeme, iako je trajalo samo 15 minuta, nanijelo je znatnu štetu. Najmanje jedna osoba je poginula, dok su brojni automobili i krovovi zgrada uništeni.

Većina Njujorčana danas se pita da li je tornado pogodio grad.

"Počela sam da vičem da se nalazim u sred tornada, jer je sve bilo crno oko mene…”, kaže stanovnica Bruklina Heder Holdvej.

Kratka, ali snažna oluja pogodila je Njujork za vrijeme jučerašnjeg saobračajnog špica, nanoceći ogromnu štetu… Vjetar jačine 160 kilometara na sat obarao je drveće, odnosio krovove zgrada i prevrtao prikolice…

"Vjetar je iznenada počeo da duva, rušeći sve pred sobom”, objašnjava jedan od očevidaca.

Čuveni horizont grada bio je obasjan munjama, tri stotine udara za samo petnaest minuta. Vozovi na najprometnijoj željezničkoj pruzi u zemlji su zaustavljeni, zbog čega desetine hiljada putnika nisu mogle da stigne kući. Slično je zadesilo je i vozače. Žena iz Pensilvanije, koja se zaustavila kako bi sačekala da prođe oluja, poginula je nakon što je oboreno stablo pogodilo njen automobil. Više od 25 hiljada Njujorčana i dalje je bez struje.

“Napajanje strujom će biti uspostavljeno, drveće će ponovo izrasti, ali se izgubljeni život nikada ne može povratiti”, kazao je gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg.

Ista oluja prethodno je pogodila Ohajo, gdje je takođe pričinjena značajna šteta. Izvještaji da je riječ o tornadu su međutim i dalje nepotvrđeni.

XS
SM
MD
LG