Linkovi

Porast tenzija u Njujorku


Njujorška policija saopštila je da je 21-godišnjak optužen za pokušaj ubistva odnosno zločin iz mržnje, nakon što je nožem napao taksistu muslimana. Ahmed Šarif je napadnut u trenutku povećanih tenzija u Njujorku zbog planirane izgradnje islamskog centra i džamije blizu mjesta terorističkih napada 11. septembra.

Strahovanja da u Njujorku i širom zemlje jača islamofobija sve su veća. Juče je taksistu Ahmeda Šarifa napao putnik, koji je kasnije optužen za zločin iz mržnje.

Počeo je da viče: Ovo je granica, moram da te ubijem”, objašnjava Šarif.

Šarif je napadnut nožem nakon što je potvrdno odgovorio na pitanje da li je Musliman.

Molio sam ga da me ne ubije”

Navodni napadač, dvadestjednogodišnji Majkl Enrajt je odličan student, koji se amaterski bavi snimanjem fimova. Nedavno se vratio iz Avganistana gdje je za disertaciju snimao dokumentarac o vojnicima u prvim linijama fronta. Takođe je volontirao u organizaciji povezanoj sa crkvom, posvećenoj promovisanju mira i razumjevanja.

“Ne vjerujem da je kod njega izražena mržnja ili animozitet prema islamu ili muslimanima uopšte”, kaže njegov advokat Džejson Martin.

Dok pojedini nazivaju Enrajta pijanim vjerskim fanatikom, islamske organizacije strahuju da nije riječ o izlovoanom incidentu i da je mržnja dijelom podstaknuta planiranom izgradnjom islamskog centra i džamije blizu “Nulte tačke”.

Proteklog vikenda, organizovani su protesti pristalica i protivnika tog projekta. U gradu Gejnzvil, na Floridi, jedna crkva planira da obilježi godišnjicu terorističkih napada paljenjem Korana. U Tenesiju, oštro se protestuje zbog izgradnje velike džamije.

"Nivo anti-muslimanskih osjećanja je na najvišem nivou u istoriji”, smatra Salam al-Marajati, izvršni direktor Muslimanskog savjeta za javne odnose.

Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, koji je danas razgovarao sa Ahmedom Šarifom i njegovom porodicom, osudio je napad navodeći da je u suprotnosti sa svim u šta Njujorčani vjeruju. Policija je saopštila da je Majkl Enrajt kod sebe imao dnevnik, ispunjen anti-muslimanskim komentarima.


XS
SM
MD
LG