Linkovi

Džamija pored Nulte tačke


Uprkos emotivnim protestima, gradska vlast Nujorka danas je odobrila izgradnju islamskog centra i džamije samo nekoliko ulica od ostataka kula Svetskog trgovinskog centra, srušenog u terorističkom napadu islamskih ekstremista 11. septembra 2001. Porodice žrtava tog napada kažu da je to skrnavljenje njihovih uspomena, ali pristalice ove odluke tvrde da će novi centar biti simbol mira.

Njujorška Komisija za očuvanje zgrada od kulturnog i istorijskog značaja, danas je jednoglasno odbila da zaštiti zgradu staru 152 godine, dajući joj status objekta od istorijskog značaja, čime je automatski odobrila jednoj verskoj organizaciji da taj objekat pretvori u Centar islamske zajednice. Zgrada od 13 spratova nalazi se nedaleko od ostataka kula Svetskog trgovinskog centra, gde je u terorističkom napadu poginulo preko 2 hiljade ljudi, što je za neke Njujorčane i dalje slaba tačka.

“To je izdaja – izdaja naših policajaca, vatrogasaca i heroja. Izdaja svih žrtava”, kaže jedna od njih.

Zagovornici ove ideje obećavaju da će u okviru Centra islamske zajednice biti postavljena spomen ploča žrtvama terorističkog napada, kao i kapela u kojoj će moći da se mole pripadnici različitih veroispovesti. Njujorški gradonačelnik, Majkl Blumberg, podržava izgradnju džamije.

“Ovaj projekat je praktično bio odobren prvog dana i to bez razmišljanja i dodatnih istraživanja, definitivno bez konsultacija sa onima koji će njime biti povredjeni”, smatra Seli Regenhard, majka žrtve terorističkog napada 11. septembra 2001.

Neki konzervativci, kao što je bivša guvernerka Aljaske, Sara Pejlin, usprotivili su se ovoj ideji nazivajući je “kontraproduktivnim procesom izlečenja”. Medjutim, pristalice tvrde upravo suprotno.

“Mi u stvari zagovaramo mir i mir je najvažniji, tako da verujemo da će simbolika toga što će Centar biti tako blizu mesta ogromne tragedije, doneti izlečenje”, objašnjava Dejzi Kan, izvršna direktorka američkog Društva za unapređenje muslimana.

Devet godina posle terorističkog napada medjutim, za mnoge, izlečenje tek treba da počne.

XS
SM
MD
LG