Linkovi

Posle neuspelog napada u Njujorku: Vlasnik vozila nije pod sumnjom


Posle jučerašnjeg neuspelog bombaškog napada u Njujorku, vlasti su saslušale vlasnika vozila u koje je bio postavljen zapaljivi materijal. Medjutim, njujorška policija nije potvrdila da je ta osoba osumnjičena. Registarske tablice na vozilu potiču sa drugog automobila, koji je pronadjen u mehaničarskoj radionici u državi Konektikat.

Istražitelji takodje proučavaju snimak druge osobe za koju se smatra da bi mogla da bude povezana sa napadom. Policija nastoji da utvrdi identitet čoveka na dosta nejasnom snimku bezbednosne kamere.

„Trenutno ispitujemo snimak na kome se vidi belac 40-ih godina kako iz jedne od sporednih ulica gleda unazad ka 45. Ulici,“ kaže šef njujorške policije Rejmong Keli.

Zvaničnici navode da je postignut „značajan napredak“. Ipak. sekretar za pravosudje Erik Holder, ističe da je suviše rano da bi moglo da se kaže da li se radi o domaćim ili stranim izvršiocima i da li se radi o terorističkom napadu.

Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg kaže da vlasti ispituju niz tragova i upozorava da osoba na snimku možda neće biti osumnjičena:

„On je samo osoba od interesa. Postoje stotine snimaka - nismo ih još sve pregledali,“ kaže Blumberg.

Na snimku druge bezbednosne kamere vidi se kako džip marke Nisan Patfajnder prelazi Brodvaej dok se masa svet kreće ka pozorštima nešto pre 18.30 u nedelju.

Jedan od uličnih prodavaca, Duejn Džekson, prvi je upozorio policiju na sumnjivo vozilo. Policija je u parkiranom vozilu pronašla boce benzina i propana, i specijalna jedinica za razminiravanje krenula je na posao. Istražitelji kažu da je ova primitivna bomba bila namenjena da izazove haos, ali da je sadržala veštačko djubrivo koje nije moglo da eksplodira, dok se detonator, sklopljen od budilnika i povezan sa petardama, nije aktivirao.

Analitičar Ričard Klark upozorava da vlasti ne bi uspele da deaktiviraju bombu da je bila sastavljena kako treba.

Taliban je preuzeo odgovornost, ali policija nije pronašla dokaze koji bi to potkrepili. Sekretarka za unutrašnju bezbednost, Dženet Napolitano, kaže da istražitelji ispituju sve opcije i da će videti gde će ih činjenice odvesti.

Vlasti smatraju da je Njujork imao dosta sreće, ali da su pomogli i njegovi gradjani oštrog oka.

XS
SM
MD
LG