Linkovi

Nevolje imigranata nakon uragana Sendi


Imigranti iz Meksika u Njujorku i okolini, od kojih su mnogi ilegalno u Sjedinjenim Državama, su medju najteže pogodjenim žrtvama uragana Sendi.

Meksički funkcioneri navode da je oko 1.000 ljudi, uključujući mnoge na Steten Ajlendu pogodjeno i da imaju veliku potrebu za pomoći.

Šira porodica Glorija – ukupno 12 osoba od bake i deke do nove bebe – zbog poplave je morala da pobegne iz četiri zasebna stana na Steten Ajlendu nakon super-oluje Sendi prošlog oktobra. Sada žive zajednou jednoj kućici, po troje ili četvoro u jednoj spavaćoj sobi. Veronika Glorija i njen suprug Umberto imaju dvoje male dece.

„Izgubili smo sve. Rekli su nam da ponesemo ono što nije uništeno, ali ništa više nije vredelo.“

Njihova crkva i druge humanitarne organizacije donirali su nameštaj i svi koji mogu, rade. To nije dovoljno. Ova porodica meksičkih imigranata ima problem. Samo najmladji koji su rodjeni u Sjedinjenim Državama su državljani i imaju pravo na tačkice za hranu i vanrednu pomoć federalne vlade.

„Nemamo legalna dokumenta. Moja deca ih imaju, jer su rodjena ovde, pa sam u početku strahovala da podnesem molbu za pomoć.“

I pored te brige ona je podnela molbu u ime svoje dece. Veronikin nećak, 18-godišnji Serhio Glorija, inače rodjen u Sjedinjenim Državama, takodje je podneo molbu.

„Ipak zabrinuti smo jer članovi moje porodice nisu državljani. Ovim su razotkriveni i ne znam da li će ih to pogoditi ili ne.“

Džesika Karmona, koja radi za grupu z alokalnu nevladinu organizaciju, koja se bori protiv siromaštva, kaže da je ta briga shvatljiva.

„S jedne strane, oni gube svoje domove, poslove i slično. S druge strane nisu američki državljani. Nemaju poverenja da se oglase, jer strahuju da će ih neko prijaviti, deportovati i odvojiti od njihovih porodica.“

Mnogi ilegalni imigranti su teško živeli i pre oluje. Generalni konzul Meksika u Njujorku Karlos Sada kaže:

Ljudi su sve izgubili i sada su veoma ranjivi, jer su živeli u veoma skromnim kućama i podrumima, a to su upravo mesta koja su poplavljena.“

Konzul Sada ukazuje da je meksička vlada do sada pomogla žrtvama oluje u toj oblasti gotovim novcem u vrednosti od 370.000 dolara. Pomoć, medjutim, nije uvek lako prihvatiti.

Delimično sam imao utisak da pomažem svojoj porodici. Mada deo mene nije želeo da primi pomoć, kad sam pomislio na porodicu, ipak sam podneo molbu“, kaže Serhio Glorija.

Američka federalna agencija za humanitarnu pomoć obećala je da informacije vezane za molbe za oporavak od posledica oluje Sendi neće biti dostavljene imigracionim vlastima.
XS
SM
MD
LG