Linkovi

Terorizam glavna tema nuklearnog samita


Na jedinstvenom dvodnevnom samitu u Vašingtonu, koji počinje 12. aprila, okupiće se šefovi država i vlada više od 40 zemalja sveta. Glavna tema skupa biće pitanje - kako zaštititi nuklearni materijal od terorista.

Predsednik Barak Obama inicirao je ideju o održavanju samita pre godinu dana u Pragu, iznoseći u svom govoru okvire takvog skupa.

„Ovim saopštavam početak novih međunarodnih nastojanja da u roku od četiri godine budu obezbedjeni postojeći nuklearni arsenali u svetu. Uvešćemo nove standarde, proširićemo saradnju sa Rusijom i uspostavićemo nova partnerstva da bismo stavili pod ključ taj osetljivi materijal“, rekao je tada Obama i dodao da su nuklearni teroristi rešeni da kupe, razviju ili ukradu nuklearno oružje.

Aleksandra Toma
Aleksandra Toma

Učesnici konferencije u Vašingtonu razmotriće ponašanje organizacija poput al-Kaide i načine da se one spreče da dođu do nuklearnog materijala za proizvodnju bombi. Aleksandra Toma je nuklearni ekspert u organizaciji „Fond Konekt Sjedinjenih Država“. Ona tvrdi da je takva opasnost stvarna.

„To je najveća opasnost za bezbednost Sjedinjenih Država – američku i globalnu bezbednost. Videli smo da su dve komisije u januaru saopštile da Al-Kaida nastoji da se domogne nuklearnog oružja još od 1990-tih i da dalje aktivno rade na tome“, kaže Toma.

Konferencija će, kako se veruje, razmotriti načine za unapređenje međunarodne saradnje i bezbednosti nuklearnog materijala svugde u svetu. Međutim, stručnjaci ističu da nije poznata tačna količina zaliha nuklearnog materijala, jer neke zemlje ne prijavljuju sve što proizvode.

Ken Luongo
Ken Luongo

Ken Luongo je šef istraživačke organizacije "Partnerstvo za globalnu bezbednost".

„Sjedinjene Države i Sovjetski Savez su tokom Hladnog rata proizvodili u vojne svrhe i nisu prijavljivali ni uzajamno niti međunarodnoj zajednici koliko su toga proizveli. Pakistanci i Indijci kriju koliko proizvode. Ne znamo koliko je toga proizveo Izrael, i tako dalje. Dakle, ne postoje precizni podaci“, objašnjava Luongo.

On kaže da ne postoji opšta saglasnost o tome da teroristi žele da se domognu nuklearnog materijala za izradu bombe:

„Veliki broj zemalja ne veruje da nuklearni terorizam ima visoki prioritet. Mene to zbunjuje, ali je tako. Postoji veliki jaz između gledišta Sjedinjenih Država i nekoliko ključnih saveznika i gledišta ostalog sveta, posebno zemalja u razvoju“.

Analitičari navode da je glavni cilj samita postizanje saglasnosti svih učesnika da takva opasnost postoji. Aleksandra Toma, međutim, očekuje više od konferencije:

„Očekujemo da na samitu bude usvojen akcioni plan sa vremenskim odrednicama, konkretnim ciljevima, koji su merljivi u pogledu bezbednosti i stavljanja pod ključ nuklearnog materijala“.

Predsednik Obama i ruski predsednik Dmitrij Medvedev u četvrtak su popotpisali novi sporazumu o smanjenju nuklearnog oružja dugog dometa. Eksperti veruju da bi to moglo da utiče pozitivno na ishod sastanka o nuklearnom terorizmu.

XS
SM
MD
LG