Linkovi

Kina za strategiju na dva koloseka za Iran


Američki predsednik Barak Obama i kineski predsednik Hu Djintao, Vašington, 12 april 2010.
Američki predsednik Barak Obama i kineski predsednik Hu Djintao, Vašington, 12 april 2010.

Kineski ministar inostranih poslova rekao je da Peking podržava strategiju UN-a na dva koloseka, kako bi se Iran ubedio da okonča svoje osetljive aktivnosti na nuklearnom planu.

Predstavnica ministarstva inostranih poslova, Điang Ju, danas je saopštila da Peking želi da se dijalog sa Iranom nastavi, ali da podržava zavođenje sankcija ukoliko diplomatija ne uspe. Ona je dodala kako Kina ne veruje da samo pritisak i sankcije mogu da reše medjunarodni spor sa Iranom zbog kontroverznog nuklearnog programa Teherana.

Predstavnik iranskog ministarstva inostranih poslova danas je izrazio sumnju da će Kina podržati Amerikancima predvodjena nastojanja za nove, oštrije kaznene mere. Predstavnik Irana, Ramin Mehmanparast, rekao je da Iran drugačije tumači jučerašnju izjavu kineskog predstavnika, koji je rekao da Kina i Sjedinjene Države dele isti sveobuhvatni cilj o nuklearnom programu Irana.

Juče su se predsednik Barak Obama i kineski predsednik Hu Đintao sastali u Vašingtonu, pred nuklearni samit 47 zemalja. Nakon tog sastanka, američki savetnik za nacionalnu bezbednost izjavio je da je Kina spremna da saradjuje sa Sjedinjenim Državama o mogućim sankcijama Iranu.

XS
SM
MD
LG