Linkovi

Obuka operatera u Bušeru


Nuklearna elektrana Bušer u Iranu
Nuklearna elektrana Bušer u Iranu

Iranska nuklearna elektrana Bušer se završava. Rusija, koja je obezbedila reaktor, sada obučava Irance kako da ga koriste. Međunarodna agencija za atomsku energiju, čiji je Iran član, saopštila je da je posvećena podučavanju operatera nuklearnih elektrana u svim zemljama članicama, o nuklearnoj bezbjednosti. Ta obuka, što je pokazala i prošlomjesečna nesreća u japanskoj nuklearki Fukušima, može da odlučuje o životu ili smrti.

Radnici u nuklearnoj elektrani Fukušima, na Pacifičkoj obali, sjeverno od Tokija, pokušavaju da spriječe širenje radijacije nakon nesreće koju su izazvali prošlomjesečni zemljotres i cunami. Ti napori odraz su njihove sveobuhvatne obuke za reagovanje u slučaju vanrednih situacija, kroz koju prolaze i njihove kolege širom svijeta. To se odnosi i na osoblje novoizgrađene iranske nuklearne elektrane Bušer.

Industrija za proizvodnju nuklearne energije nikada neće zaboraviti šta se dogodilo prije dvadeset pet godina u nuklearki Černobilj u Ukrajini. Eksperiment sa sistemom za hlađenje, koji nije bio predviđen obukom, doveo je do eksplozije reaktora i najgore nuklearne nesreće svih vremena. Globalna nuklearna industrija, naročito nakon Černobilja, usredsredila se na takozvanu “kulturu nuklearne bezbjednosti”. Toni Pjetranđelo, iz Instituta za nuklearnu energiju, objašnjava taj koncept.

Japanska nukelarka Fukušima Daiči
Japanska nukelarka Fukušima Daiči

"Kultura nuklearne bezbjednosti podložna je promjenama. Uvijek možete da radite na njenom poboljšanju i da je preispitujete. Riječ je o profesionalnosti i dubokom poštovanju tehnologije koju koristite.”

Dio te kulture je sveobuhvatna obuka onih koji će upravljati nuklearnim elektranama. Ruska državna korporacija za nuklearnu energiju, ROSATOM, koja je okončala izgradnju nuklearke Bušer nakon dugog odlaganja, sada obučava iranske operatere. Naučnik Jupendra Rotgi, iz američke Nacionalne laboratorije Brukhejven, opisuje proces obuke.

"Obuka operatera obuhvata teorijski dio. Zatim se koriste simulatori koji pokrivaju sve situacije i koji su u skladu sa zapadnim standardima. Nakon toga slijedi obuka u nuklearki.”

Poput simulatora na kojima se obučavaju piloti, operateri nuklearnih elektrana mogu da nauče kako da izađu na kraj sa problemima i vanrednim situacijama, a da ne naprave greške koje bi mogle da rezultiraju žrtavama i uništavanjem životne sredine. ROSATOM će ostati u Bušeru određeno vrijeme, kao što je to bio slučaj sa drugim klijentima u Kini i Indiji. Rad nuklearke nadgledaće Međunarodna agencija za atomsku energiju, čiji je Iran član. Agencija upućuje timove inspektora u nuklearne elektrane kako bi osigurala primjenu najboljh procedura.

"Oni ispituju programe za obuku, odnosno kako se operateri obučavaju na simulatorima da reaguju u slučaju nesreće. Takođe se razmatraju kvalifikacije ljudi koji rade na održavanju objekta, kao i pripremljenost nuklearke za eventualne vanredne situacije.”

Iranska Agencija za atomsku energiju više puta je ponovila da će, kao članica Međunarodne agencije, ispoštovati njene operativne i bezbjednosne protokole u nuklearki Bušer. Nesreća u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima pokazala je međutim da čak i najviši nivo obuke i bezbjednosnih mjera nije dovoljan u slučaju prirodnih katastrofa, poput snažnog zemljotresa ili cunamija.

XS
SM
MD
LG