Linkovi

Godina promena u NSA?


Predsednik Barak Obama razmatra novi izveštaj o operacijama Nacionalne bezbednosne agencije, koja se u protekloj godini našla na udaru oštrih kritika zbor programa nadzora

Nacionalna bezbednosna agencija će imati novog lidera i eventualno neke nove procedure tokom 2014., posle teške godine tokom koje su mnoge od njenih tajni bile razotkrivene, što je dovelo do globalne kritike nadgledanja informacija.

Na početku 2013 Edvard Snouden je bio nepoznati 29-godišnji službenik jedne privatne američke kompanije, koja je radila za Nacionalnu bezbednosnu agenciju.
Tada je Snouden izneo putem medija u javnost detalje tajnog programa nadzora komunikacija u SAD i kasnije potražio azil u Rusiji.

„Ne možete se suprostaviti najmoćnijim bezbednosnim agencijama na svetu i potpuno ne biti izloženi riziku, jer su oni tako moćni protivnici da niko ne može značajno da im se suprostavi.“

Snouden je poznat širom sveta kao heroj ili izdajnik. Džon Sejno, bivši zamenik direktora tajne službe Centralne obaveštajne agencije smatra ga izdajnikom.

Ne znam da li je u pitanju njegovih pet minuta slave ili neki drugi finansijski aspekt. Medjutim, on je jasno prekršio svoju zakletvu. Jasno je prekršio odredbe sporazuma. Stoga prema meni i verujem mnogim drugim u prošloj i sadašnjoj obaveštajnoj zajednici, on je veoma veliki izdajnik.“

Informacije koje je Snouden obelodanio nanele su ogromnu štetu, kaže Mišel Van Kliv, bivši funkcioner Američke nacionalne kontraobaveštajne službe.

Bila sam odgovorna za procenu štete od kompromitovanja nacionalnih bezbednosnih informacija i slučajeva špijunaže i moram vam reći da ne znam ni odakle da počnem u proceni štete koju je Snouden uzrokovao – ne samo obaveštajnim sposobnostima ove zemlje, već i našim prijateljima i saveznicima širom sveta. „

Neki od tih saveznika su izneli primedbe da Nacionalna bezbednosna agencija prikuplja podatke o telefonskim pozivima i i-mejl porukama od gradjana i lidera drugih zemalja. Neki Amerikanci su takodje izneli primedbe. Kirk Vibi je penzionisani visoki analitičar Nacionalne bezbednosne agencije i uzbunjivač, koji ukazuje da takvo prikupljanje podataka krši ustavno pravo na privatnost. On Snoudena smatra herojem za ono što je to obelodanio.

„Mislim da je on u rangu sa najpoznatijim ljudima u našoj istoriji, u smislu obelodanjivanja veoma subverzivnih aktivnosti koje prete našem načinu uprave i života.“

U medjuvremenu, predsednik Obama razmatra preporuke poput onih o daljem prikupljanju podataka od strane NSA, ali sa većom zaštitom privatnosti.
Najveći deo tih preporuka će sprovesti neko drugi, a ne general Armije Kit Aleksander, koji će se uskoro penzionisati sa položaja direktora Nacionalne bezbednosne agencije i šefa vojne Sajber komande.

Mnogi stručnjaci se slažu da će naredni direktor NSA morati da ima veliko iskustvo na planu obaveštajne tehnologije, bude jako uverljiv na Kapitol Hilu i poseduje veštinu pružanja podrške službenicima demoralisanim prošlogodišnjim previranjima.
XS
SM
MD
LG