Linkovi

Novo severnokorejsko lansiranje rakete, ne liči na interkontinentalnu


Žena na železničkoj stanici hoda pored TV ekrana na kome se vidi izveštaj o severnokorejskom lansiranju rakete , 6. marta 2017. (AP Photo/Lee Jin-man)
Žena na železničkoj stanici hoda pored TV ekrana na kome se vidi izveštaj o severnokorejskom lansiranju rakete , 6. marta 2017. (AP Photo/Lee Jin-man)

Severna Koreja lansirala je četiri balističke rakete rano u ponedeljak, od kojih su tri letele 1.000 kilometara pre nego što su pale u more oko 350 kilometara daleko od japanskog tla, saopštili su južnokorejski i japanski zvaničnici.

Ne čini se verovatnim, međutim, da je reč o dalekometnim interkontinentalnim balističkim raketama (ICBM).

"Južna Koreja i SAD pažljivo analiziraju situaciju u ovom trenutku. Mogućnost (ICBM testa) je mala, ali neophodne su preciznije analize", rekao je Roh Đae-Čun, oficir zadužen za odnose sa javnošću u Združenom generalštabu Vojske Južne Koreje.

U januaru, severnokorejski lider Kim Džong Un najavio je da bi njegova zemlja uskoro mogla da testira ICBM. Pre stupanja na dužnost, predsednik SAD Donald Tramp tvitovao je odgovor Kimu rekavši "to se neće dogoditi", implicirajući da će Vašington odvratiti Pjongjang od razvoja dalekometne balističke rakete sposobne da gađa teritoriju SAD.

Grafika: Severnokorejska lansiranja raketa
Grafika: Severnokorejska lansiranja raketa

Učestala testiranja

Tokom prošle godine, Severna Koreja je intenzivirala nuklearne i probe balističkog oružja sa više od 25 lansiranja raketa i dva nuklearna testa.

Rakete su u ponedeljak lansirane iz Tongčang-ri regiona u blizini severne granice sa Kinom, saopštila je vojska Južne Koreje. Iz istog tog regiona, iz satelitskog postrojenja, Pjongjang je u februaru 2016. lansirao satelit u svemir koristeći zabranjenu interkontinentalnu balističku tehnologiju.

Vojni lideri vojske SAD rekli su da su ranije verovali da Severna Koreja ima potencijala da smanji nuklearne bojeve glave dovoljno da one mogu da se montiraju na KN-08 dalekometne rakete, iako Pjongjang još uvek nije demonstrirao takvu sposobnost.

Američka vojska saopštila je u nedelju da je detektovala i pratila ono za šta je ocenjeno da je severnokorejsko lanisranje rakete, ali je dodala da to lansiranje nije predstavljalo opasnost po Severnu Ameriku.

Rakete lansirane u ponedeljak letele su dvostruko dalje nego Musudan balistička raketa srednjeg dometa, koja je testirana prošlog meseca. Nije bilo izveštaja o šteti po brodove ili avione u oblasti gde je raketa pala u more, saopštili su japanski zvaničnici.

Musudan raketa ima procenjeni domet od oko 3.000 kilometara i mogla bi da dosegne ciljeve u Japanu i daljinu na kojo se nalazi udaljena američka vojna baza na Guamu. Najbliži američki gradovi Severnoj Koreji su Ankorgejt na 5.600 kilometara, Honolulu na 7.000 kilometara i Sijetl na 7.900 kilometara.

Arhiva - Pogled na probno lansiranje Pukguksong-2 koju je sa lica mesta predvodio severnokoreski lider Kim Džong Un. Nedatiranu fotografiju objavila je severnokorejska Centralna novinska agencija u Pjongjangu, 13. febraura 2017.
Arhiva - Pogled na probno lansiranje Pukguksong-2 koju je sa lica mesta predvodio severnokoreski lider Kim Džong Un. Nedatiranu fotografiju objavila je severnokorejska Centralna novinska agencija u Pjongjangu, 13. febraura 2017.

Reakcja SAD i saveznika

Portparol Strategijske komande SAD, potpukovnik Martin Odonel, rekao je da američke snage "ostaju na oprezu u pogledu severnokorejskih provokacija i potpuno su predane bliskoj saradnji sa Republikom Korejom i japanskim saveznicima na očuvanju bezbednosti".

Vršilac dužnosti portparola Stejt dipartmenta Mark Toner osudio je lanisranje i pozvao sve države da "koriste svaki mogući kanal i sredstva uticaja kako bi učinili jasnim Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji i onima koji to omogućavaju, da je svaka dalja provokacija neprihvatljiva".

"Takođe pozivamo DNRK da se uzdrži od provokativnih akcija i zapaljive retorike koja preti međunarodnom miru i stabilnosti i da učini strategijski izbor ka ispunjavanju svojih međunarodnih obaveza, te da se vrati ozbiljnim razgovorima", rekao je on. "Naša predanost odbrani naših saveznika, uključujući Republiku Koreju i Japan, u susret tim pretnjama, ostaje čvrsta kao stena. Ostajemo pripravni i nastavićemo da preduzimamo korake kako bi povećali našu spremnost u cilju odbrane nas samih i naših saveznika od napada i spremni smo da upotrebimo širok spektar mogućnosti koje su nam na raspolaganju protiv rastuće pretnje".

Nakon sastanka Nacionalnog saveta bezbednosti, južnokorejski premijer i vršilac dužnosti predsednika Hvang Kjo-An osudio je lanisranje rakete.

"Naša vlada snažno osuđuje to što je Severna Koreja ponovo lansirala balsitičku raketu, ignorišući stalna upozorenja Južne Koreje i međunarodne zajednice i to je izazov međunarodnoj zajednici i težak čin provokacije", rekao je Hvang.

Arhiva - Probno lansiranje presretača raketnog odbrambenog sistema THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) na nedatiranoj fotografiji koju je objavio američki Sekretarijat za odbranu
Arhiva - Probno lansiranje presretača raketnog odbrambenog sistema THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) na nedatiranoj fotografiji koju je objavio američki Sekretarijat za odbranu

THAAD

V.D. predsednika takođe je rekao da svernokorejska neobuzdana lasiranja raketa demonstriraju potrebu hitnog raspoređivanja kontroveznog američkog raketnog štita THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) u Južnoj Koreji.

"Moramo da postavimo odbrambeni sistem protiv severnokorejskog nuklearnog oružja i raketa i da aktivno radimo na merama ka efikasnom jačanju postojeće odbrambene sposobnosti sa SAD", rekao je.

Raspoređivanje THAAD sistema izazvalo je snažno protivljenje Pekinga koji je ustvrdio da je napredni američki oružani sistem nepotrebna i prokativna vojna eskalacija, te da sistem koji ima moćan radar sposoban da prati dolazeće rakete takođe predstavlja potencijalnu opasnost po Kinu.

Kina navodno pojačava odmazdu protiv Južne Koreje neformalno podrižući limite za uvoz i turizam.

Premijer Japana, Šinzo Abe, takođe je osudio severnokorejsko lanisranje rakete, kao kršenje rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koje zabranjuju servernokorejski nuklearni i balistički program.

Rekao je da je test u ponedeljak, koji se okončao 300-350 kilometara od japanskog poluostrva Oga u Akita prefekturi, demonstrirao opasnost po njegovu zemlju.

"Ovo lansiranje jasno pokazuje da Severna Koreja predstavlja novi nivo pretnje", rekao je Abe.

Japan planira da ojača svoju odbranu od balističkih raketa i razmatra kupovinu ili THAAD sistema, ili izgradnju kopnene verzije Aegis sistema koji je trenutno instaliran na brodovima u Japanskom moru.

Arhiva- Američki vojnik sedi na oklopnom vozilu tokom zajedničke veze u Jeončeonu, u blizini granice sa Severnom Korejom, 7. marta 2016.
Arhiva- Američki vojnik sedi na oklopnom vozilu tokom zajedničke veze u Jeončeonu, u blizini granice sa Severnom Korejom, 7. marta 2016.

Zajedničke vojne vežbe

Severnokorejske provokacije u ovom trenutku nisu bile neočekivane. Pjongjang je zapretio preduzimanjem "snažnih uzvratnih mera" nakon što su Južna Koreja i SAD započele zajedničke vojne vežbe prošle nedelje kako bi testirale svoju odbrambenu spremnost protiv moguće agresije Severa.

U međuvremenu, Trampov tim za nacionalnu bezbednosti preispituje opseg vojnih opcija kao odgovor na raketnu pretnju Severa. Njujork tajms je javio da se raspravlja o opcijama koje podrazumevaju raketne napade na lansirne rampe Severa i ponovno uvođenje nuklearnog oružja Jugu.

XS
SM
MD
LG