Linkovi

Novi nemiri zbog paljenja Kurana


Demonstracije protiv paljenja Kurana u Kabulu
Demonstracije protiv paljenja Kurana u Kabulu

Najmanje devet ljudi ubijeno je na jugu Avganistana drugog dana protesta zbog toga što je jedna radikalna hrišćanska crkva u Sjedinjenim Državama spalila Kuran.

Snage bezbednosti upotrebile su vatreno oružje da rasture grupu gnevnih demonstranata koji su išli ulicama grada Kandahara paleći vozila i zgrade. Nemiri u Kandaharu usledili su dan pošto su demonstranti u Mazar-i-Šarifu, na severu zemlje, posle protesta zbog paljenja Kurana, zauzeli kompleks Ujedinjenih nacija u tom gradu, usmrtivši sedam stranih radnika.

Generalni sekretar svetske organizacije Ban Ki-mun razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Avganistana Hamidom Karzaijem i rekao mu da je "tužan i šokiran zbog napada". Lideri crkve na Floridi koji su na anti-islamskim demonstracijama zapalili Kuran odbacili su odgovornost za nasilje koje je usledilo.

Takođe danas, NATO je saopštio da su pobunjenici obučeni u žensku odeću napali koalicionu bazu Kamp Finiks u prestonici Kabulu. Trojica ekstremista - od kojih dvojica bombaši samoubice - ubijeni su tokom napada, dok su trojica vojnika Alijanse lakše ranjena.

XS
SM
MD
LG