Linkovi

Bolji tretman imigranata u EU


Komitet za ljudske slobode EP podržao zakon kojim se ograničavaju razlozi za hapšenje imigranata koji bez dokumenata dodju na evropsko tlo.

Da sada su imigranti, zavisno od države članice EU, prelazeći evropsku granicu rizikovali hapšenje bez ikakvog zakonskog osnova. U želji da zaštite ljudske slobode, članovi Komiteta za ljudske slobode Evropskog parlamenta su podržali zakon kojim se nalažu osnove za hapšenje onih koji bez dokumenata dodju na evropsko tlo. Uz ovo, nalaže se i minimum standarda kakve moraju ispunjavati imigracijski centri.

Ograničavanje razloga za hapšenja, bolji uslovi imigrantskih centara, zdravstvena njega, kao i brzi pristup tržištu rada za one koji traže azil, sve su to stavke novog prijedloga zakona koji je dobio zeleno svjetlo Komiteta za ljudske slobode Evropskog parlamenta. Nove mjere, koje su rezultat sporazuma sa Savjetom ministara EU, onemogućiće dosadašnju praksu prisutnu u većini evropskih država, da se imigranti hapse čim se lociraju, ne čekajući i ne tražeći zakonsko uporište za takve mjere.

“Ključna promjena nakon ovog glasanja je da su do sada oni koji traže azil bivali uhapšeni čim predju evropsku granicu, bez ikakvog zakonskog opravdanja. Sada, te osobe mogu biti uhapšene samo na osnovu veoma striktnih uslova. To je veoma važna promjena. Posjetili smo neke od centara gdje se oni drže tamo je situacija apsolutno nepodnošljiva”, kaže predlagač zakona, član Evropskog parlamenta iz Španije, Masip Hidalgo.

Novi zakon će se posebno odraziti u postupanju sa imigrantima na području južnih evropskih država, Španije, Italije, Grčke i Malte, čije su vlasti, pravdajući to brojnim razlozima, sa imigrantima postupale, i još postupaju, kako su željele, najčešće ispod ljudskih standarda.

"Mislim da smo danas postigli da stvaramo Evropu kakvu smo željeli. Bolju kada je u pitanju zajednička politika azila, bolju kada je riječ o ljudskim slobodama”, kaže Hidalgo.

Treba reći da je stvaranju ovog novog, imigrantima povoljnijeg, zakona prethodila četiri godine duga rovovska borba parlamenta sa Savjetom ministara. Na kraju se došlo do novih standarda u ovoj oblasti, što na sreću, ukida ekskluzivno pravo na ljudske slobode rezervisano samo za one koji su rodjeni sa evropske strane granice.
XS
SM
MD
LG