Linkovi

Nova taktika Hilari Klinton


Hilari Klinton pozira sa nekoliko pristalica tokom posete kampusu jednog univerziteta u Klivlendu.
Hilari Klinton pozira sa nekoliko pristalica tokom posete kampusu jednog univerziteta u Klivlendu.

U jeku pada popularnosti i zabrinutosti zbog njene kampanje došlo je do promene u tonu i taktici demokrate Hilari Klinton.

Zbog zabrinutosti povodom favorita medju predsedničkim pretendentima demokratske stranke, Hilari Klinton, sve više raste pritisak na potpredsednika Džoa Bajdena da udje u predsedničku trku za izvore 2016.

U jeku pada popularnosti i zabrinutosti zbog njene kampanje došlo je do promene u tonu i taktici demokrate Hilari Klinton.

Po prvi put Hilari Klinton je, u intervjuu za TV mrežu ABC, ponudila izvinjenje zbog kontroverzne upotrebe mejlova, koja je podstakla pitanja o njenom kredibilitetu.

“Trebalo je da koristim dva imejl naloga, jedan za lične i jedan za poslovne imejl poruke. To je bila greška. Žao mi je zbog toga. Preuzimam odgovornost i pokušavam da budem što je moguće više transparentna u tom pogledu.”

Novi obrt u kampanji Hilari Kliont dogodio se u jeku sve češćih nagadjanja o tome da li će potpredsednik Džo Bajden ući u predsedničku trku.

Veliki broj gradjana okupljenih u Pitsburgu je tokom praznika Dana rada apelovao na njega da to učini, ali je on još uvek u žalosti zbog smrti sina Boa u maju. Bajden je nedavno rekao okupljenima u Atlanti da je i dalje neopredeljan u pogledu još jedne kampanje.

“Medjutim, ako ne mogu da odem i mojoj stranci i američkom narodu kažem da sam u stanju da posevetim celo srce i dušu ovom zadatku ne bi bilo u redu da se toga prihvatim.”

Bajdenov kasni ulazak u trku bi komplikovao stvari za Hilari Klinton koja je već suočena sa većim od očekivanog pritiska od strane senatora iz Vermonta Bernija Sandersa.

Sanders je privukao entuzijate sa svojom ekonomskom porukom koja se dopada liberalnim demokratama.

“Što je mnogo, mnogo je. Treba nam ekonomija za radničke porodice ne samo za milijardere.”

Sanders je proširio vodjstvo nad Hilari u Nju Hempširu i blizu je nje u Ajovi, što su dve države u kojima se rano glasa.

Medjutim, mnoge demokrate još uvek ne veruju da Sanders može da dobije nominaciju, kaže analitičar Stjuart Rotenberg.

“Hilari nije dobro reagovala u ovim nedavnim kontroverzama, ali mislim da će biti teško za bilo koga da odvrati pristalice od Hilari Klinton. Medjutim, spreman sam da se složim da Džo Bajden ima potencijal koji Berni Sanders nema.”

Nastojanje Hilari Klinton da postane prva žena predsednik takodje snažno privlači žene medju demokratama kaže Rotenberg.

“Medjutim, za ključne demokratske grupe ona bi bila prva žena predsednički kandidat jedne od dve vodeće stranke. Ona bi bila prva žena predsednik SAD. To je još uvek veoma važno demokratama.”

Prva debata medju demokratskim kandidatima je zakazana za 13. oktobar.

XS
SM
MD
LG