Linkovi

Nova runda pregovora sa Iranom


Neidentifikovani inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju u nuklearnom postrojenju Natanc, 322 kilometra južno od Teherana

Svetske sile i Teheran nadaju se postizanju konačnog dogovora kojim bi se osiguralo da Teheran ne može da napravi nuklearno oružje, u zamenu za okončanje sankcija koje su razorile iransku ekonomiju...

Pregovarači iz Irana i šest svetskih sila spremaju se za sledeću rundu nuklearnih pregovora, zakazanih za utorak, 18. februar u Beču. Ambiciozni cilj je postizanje konačnog dogovora kojim bi se osiguralo da Teheran ne može da gradi nuklearno oružje, u zamenu za okončanje sankcija koje su razorile iransku ekonomiju.

Pre samo tri meseca... osmesi i optimizam, pošto su svetske sile i Iran postigli prelazni dogovor o nuklearnom oružju.

Sada...iranski predsednik Hasan Rohani iskoristio je ovonedeljnu 35. godišnjicu Islamske revolucije da proglasi kako će „nuklearni program Teherana biti večan“. Takođe je odbacio ideju da bi svetske sile ikada mogle da pribegnu vojnoj akciji protiv Irana.

S druge strane, američki predsednik Barak Obama nije delovao pokolebano kada je izašao pred novinare zajedno sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom.

"Ostajemo apsolutno ujedinjeni u pogledu krajnjeg cilja – a to je da se Iran spreči u dobijanju nuklearnog oružja...Ako ispune tehničke zahteve koji bi to garantovali, dogovor bi mogao da se postigne. Ako ne ispune – onda neće biti dogovora“, rekao je Obama.

Bivši američki ambasador Ričard Leberon kaže za Glas Amerike da će biti posebno teško ubediti iransku stranu.

Ričard Liberon, ATLANTSKI SAVET
“Biće nam potrebno znatno više nego što su Iranci zamislili u pogledu garancija, i u pogledu detaljnih inspekcija na terenu“.

Ostvarenje tog cilja će zahtevati uspostavljanje nivoa poverenja, koji do sada nije postojao, uprkos početnom prelaznom dogovoru, kaže analitičar i bivši nuklearni inspektor Dejvid Olbrajt, koji je svedočio pred američkim zakonodavcima.

“Uspeh u prošlosti, medjutim, ne garantuje uspeh u budućnosti, posebno pošto Iran uči na situacijama kada je uhvaćen u kršenju pravila, uči da bolje sakriva stvari“.

Upravo to brine predsedavajućeg Odbora za spoljnopolitičke odnose u američkom Senatu, Roberta Menendeza.

“Nikada nećemo biti zadovoljni dok ne budemo potpuno sigurni da Iran nema kapacitet za nuklearno oružje“.

Menendez i ostali zalažu se za to da SAD primenjuju oštre sankcije prema Iranu, čak i dok traju pregovori, što nije naišlo na dobar odjek kod iranskog šefa diplomatije, Džavada Zarifa.

"Nažalost, način na koji su se Amerikanci ponašali u proteklih nekoliko meseci nije pomogao u stvaranju poverenja“.

Pa opet, američki zakonodavci kao što je republikanski senator Marko Rubio ukazuju da je činjenica što Iran nastavlja da razvija tehnologiju balističkih projektila – koja bi mogla da se iskoristi za nuklearno oružje – znak da Teheran nije ozbiljan u nameri da postigne dogovor.

“Jednog dana ćemo se probuditi i čuti vest da su testirali neko oružje, ili su dokazali svoj kapacitet za takvo oružje. A kada taj dan dodje, neka nam je Bog u pomoći“.

S druge strane, neki smatraju da su ekonomske sankcije već odnele toliki danak u Iranu da je konačni sporazum o nuklearnom oružju neizbežan. Mark Dubovic, stručnjak Fondacije za odbranu demokratija kaže:

“Ako predsednik Rohani želi da obezbedi suštinski ekonomski oporavak u Iranu, moraće da dodje za pregovarački sto i ispuni zahteve medjunarodne zajednice“.

Drugi, pak, upozoravaju da ništa nije sigurno kada je reč o zemlji koja je toliko dugo bila spremna da prkosi međunarodnim zahtevima.
XS
SM
MD
LG