Linkovi

"Norveška partner Crnoj Gori i narednih godina"


Ministar inostranih poslova Norveške Borge Brende i potpredsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković (gov.me)

Norveška je doprinijela većem nivou vladavine prava u Crnoj Gori, pomogla razvoj institucija i nastaviće da bude partner i u predstojećim godinama, poručeno je nakon sastanka potpredsjednika crnogorske Vlade, Duška Markovića, i ministra inostranih poslova Norveške, Borgea Brendea.

Norveška je tokom deset godina bila snažan partner Crnoj Gori u procesu sveukupnog razvoja, ne samo na političkom, nego i na finansijskom planu čime je pomogla da Crna Gora osnaži unutrašnji potencijal i izgradi institucije, rekao je potpredsjednik crnogorske Vlade Duško Marković.

Prema njegovim riječima, Norveška je, sa preko 34 miliona eura pomoći razvoju institucija i jačanju kapaciteta, jedan od najznačajnijih bilateralnih donatora Crne Gore na tom planu.

„Norveška je kroz tu bilateralnu pomoć doprinijela da Crna Gora danas ima mnogo veći nivo vladavine prava i mnogo efikasnije pouzdanije institucije u tom smislu nego što nih je imala, što je važno za državu, njene građane, njihovu stabilnost, ostvarivanje prava naših građana, ali i otvorenost Crne Gore i nove investicije, ne samo norveških kompanija, nego i drugih“, dodao je Marković.

Prema njegovim riječima, Norveška je snažno podržavala Crnu Goru na njenom putu ka NATO-u, ne samo politički, već i ekspertski i finansijski.

„Konstatovali smo da ubuduće iskoristimo sve mogućnosti, posebno razvojne i šanse koje ima Crna Gora, to se prije svega odnosi na jačanje interesovanja norveških kompanija za ulaganje u ekonomski sektor. Sektor energije i energetike ključna je oblast u kojoj imamo razvijenu saradnju, ali te šanse postoje i u drugim sektorima, kao što su turizam, poljoprivreda i šumarstvo“, rekao je Marković.

Brende je ocijenio da je Crna Gora važan faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

„Sjajno je biti ovdje u godini kad proslavljate deset godina nezavisnosti i u danima kad se pripremate za formalno učešće i prvo okupljanje za stolom NATO samita. To je od istorijske važnosti“.

Norveška i Crna Gora će, rekao je, imajući u vidu bliske bilateralne odnose, sjedjeti blizu i za stolom NATO-a na Samitu. To je odraz činjenice da blisko sarađujemo, “naročito u oblasti vladavine prava, koja je jedan od osnovnih preudslova za cjelokupni razvoj“, rekao je Brende i poručio da nema mjesta zadovoljstvu zbog trenutnog stanja stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

„Situacija jeste dobra i napredovalo se u proteklih deset godina, ali to nije garancija da će se tako nastaviti, u tako dobrom duhu. Razgovarali smo o borbi protiv kriminala, o tome kako se treba boriti protiv mafije, nasilnog ekstremizma. Zajedno stojimo na istoj strani u borbi protiv nasilnog esktremizma“, rekao je on.

Brende je poručio da će Norveška biti partner Crnoj Gori u godinama pred nama u oblasti razvoja.

XS
SM
MD
LG