Linkovi

Pjongjang preti svetim ratom


Vojna vežba južnokorejske vojske, 23. decembar 2010.
Vojna vežba južnokorejske vojske, 23. decembar 2010.

Severna Koreja je spremna da koristi i nuklearno zastrašivanje u "svetom ratu“ protiv Juga, koji optužuje da serijom vojnih vežbi približava situaciju na poluostrvu do same ivice sukoba.

Južnokorejske vazduhoplovne i kopnene snage su danas izvele najnovije manevre i zasule snegom pokrivenu dolinu udaljenu svega tridesetak kilometara od granice bombama i granatama iz tenkova, artiljerije, raketnih lansera i ratnih aviona F-15. Pomorske snage već treći dan nastavljaju vežbe duž južnokorejske istočne obale.

"Ovo je kombinovani trening naše Armije i Vazduhoplovnih snaga protiv neprijateljskih provokacija, sve dok ne budemo mogli da savladamo i potisnemo neprijatelja", objašnjava južnokorejski pukovnik Kim Bjung-su.

U severnokorejskim novinskim izveštajima se navodi izjava ministra oružanih snaga Kima Jonga Čuna, koji pominje nuklearni arsenal svoje zemlje i dodaje da je Pjongjang "potpuno spreman da povede sveti rat“.

Južnokorejski predsednik Li Mjung-bak je danas prkosno obišao trupe na isturenim položajima. On je naglasio da će Jug da uzvrati na svaki novi napad Severa moćnim protivnapadom, da bi se Pjongjang sprečio da ponovo napadne.

Na današnjoj konferenciji za novinare, portparol Ministarstva spoljnih poslova Kim Jang-sun je rekao da su ovi manevri "redovna“ vežba.

"Koliko ja shvatam, to je jedna od vežbi koje se redovno održavaju i održava se prilično daleko od Severne Koreje", izjavio je Jang-sun.

Vojni zvaničnici kažu da su kombinovane vazduhoplovne i kopnene vežbe na poligonu u Počonu najveći takvi zimski manevri svih vremena. Lokalno stanovništvo i šačica novinara su posmatrali kako 800 teško naoružanih vojnika gotovo tri četvrti sata zasipa vatrom ciljeve.

Južnokorejski zvaničnici su juče saopštili da je vežba, daleko većeg obima od prethodnih manevara u toj bazi, organizovana kao odgovor na prošlomesečni napad severnokorejske artiljerije na ostrvo Jonpjong.

XS
SM
MD
LG