Linkovi

IAEA odustaje od posete Pjongjangu


Severnokorejska vojska na paradi u čast stote godišnjice rodjenja Kim Il Sunga.

Američka ambasadorka u UN, Suzan Rajs, izjavila je da se svetska organizacija priprema da preduzme nove korake protiv Severne Koreje ukoliko ta zemlja nastavi da lansira projektile i izvodi nuklearne testove.

U razgovoru sa novinarima, Rajs je navela da je nedavno saopštenje UN kojim se osudjuje severnokorejsko neuspešno lansiranje rakete označava "snažnu i jedinstvenu rešenost" da dalji postupci te vrste neće biti tolerisani.

"Uprkos ranijim iskustvima, moramo se nadati da će lideri Severne Koreje uvideti da je mudro ne nastavljati sa provokacijama, i sagledati da je rezultat takvih provokacija do sada uvek bio - još veća izolacija Severne Koreje i još veći pritisak medjunarodne zajednice", istakla je Rajs.

Medjunarodna agencija za atomsku energiju saopštila da je sada malo verovatno da će poslati delegaciju u Severnu Koreju, pošto je Pjongjang objavio da više nije obavezan sporazumom sa Sjedinjenim Državama da ne testira projektile i nuklearne naprave.

Zvaničnici agencije su to saopštili kasno sinoć. Medjunarodna agencija je u martu počela pregovore o poseti Severnoj Koreji. Pjongjang je u utorak saopštio da otkazuje bilateralni sporazum o obustavi svojih nuklearnih aktivnosti i omogućavanju inspektorima Medjunarodne agencije za atomsku energiju da udju u zemljiu pošto su Sjedinjene Države suspendovale preko potrebnu pomoć u hrani.

Vašington je objasnio da Severna Koreja nije ispoštovala svoj deo dogovora, pošto je prošlog petka neuspešno lansirala raketu dugog dometa.

XS
SM
MD
LG