Linkovi

Unapredjen rodjak Kim Džong Ila


Severnokorejski lider, Kim Džong Il, predsedavao je specijalnom sednicom parlamenta na kojoj je njegov rodjak unapredjen na visoki položaj u vladi.

To telo, koje uglavnom odobrava odluke političkog vrha, danas je imenovalo Džang Song Taeka na položaj potpresednika uticajne komisije za nacionalnu odbranu, na čijem čelu je Kim.

Analitičari navode da je Džang čovek od poverenja i tutor mladjem Kimovom sinu Džong Unu. Neki stručnjaci veruju da će Džong Un preuzeti rukovodeći položaj od svog oca već 2012. Oni ukazuju da je cilj Džangovog unapredjenja obezbedjenje prenosa vlasti unutar Kimove porodice.

Severnokorejska skupština je takodje smenila dosadašnjeg premijera Kim Jong Ila i na njegov položaj postavila poslanika Čoe Jang Rima. Analitičari navode da je dosadašnji premijer okrivljen za neuspelu monetarnu reformu prošle godine koja je dovela do socijalnih nemira.

Današnja sednica je drugo ovogodišnje zasedanje Severnokorejske narodne skupštine, koja obično zaseda jednom godišnje da bi odobrila zakone i političke ciljeve koje je sastavio Kim Džong Il.

XS
SM
MD
LG