Linkovi

Severnoamerički samit u Beloj kući


Predsednik Barak Obama, predsednik Meksika, Felipe Kalderon (levo) i kanadski premijer, Stiven Harpoer (desno) na zajedničkoj konferenciji za novinare posle samita u Beloj kući, 2. april, 2012.

Američki predsednik Barak Obama se danas u Beloj kući sastao sa kanadskim premijerom Stivenom Harperom i meksičkim predsednikom Felipe Kalderonom, na severnoameričkom samitu posvećenom ekonomiji i regionalnoj bezbednosti.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle samita, Obama je rekao da su Sjedinjene Države ubrzale saradnuju sa Meksikom u ratu protiv droge u kojem je od 2006. u Meksiku poginulo više od 50 hiljada ljudi. "Kriminalne bande i trgovci drogom predstavljaju opasnost za sve naše zemlje. Sve naše zemlje imaju odgovornost da se suprotstave toj opasnosti", rekao je Obama.

U pogledu ekonomije, trojica lidera su izjavila da su razgovarala o mogućnostima pojednostavljivanja i ukidanja propisa koji su štetni za međusobnu trgovinu. Današnji sastanak je održan uoči šireg Samita dve Amerike, koji počinje 14. ovog meseca u Kolumbiji.

XS
SM
MD
LG