Linkovi

Pregovori o Transpacifičkom partnerstvu


Meksički i američki predsednik, Enrike Penja Nijeto i Barak Obama, tokom susreta u meksičkom gradu Toluka
Meksički i američki predsednik, Enrike Penja Nijeto i Barak Obama, tokom susreta u meksičkom gradu Toluka

SAD, Kanada i Meksiko se sada susreću sa novim poteškoćama povodom ujedinjenog nastupa u pregovorima o završetku TPP-a, koji obuhvata 12 zemalja na obodu Pacifika

Američki predsednik Barak Obama i kanadski premijer Stiven Harper sastaju se sa predsednikom Meksika Enrikeom Penja Nijetom na samitu severnoameričkih lidera u meksičkom gradu Toluka, čija je glavna tema sporazum o Transpacifičkom partnerstvu .

Dvadeset godina pošto su se ove tri zemlje potpisale sporazum o slobodnoj trgovini, njihove ekonomije su često povezane, ali se sada susreću sa novim poteškoćama povodom ujedinjenog nastupa u pregovorima o završetku TPP-a, koji obuhvata 12 zemalja na obodu Pacifika.

Glavni razlog su političke zabrinutosti s kojima je predsednik Obama suočen u Vašingtonu. Američki predsednik podržava usvajanje sporazuma do kraja godine, jer bi on doprineo jačanju američke ekonomije na međunarodnoj sceni, ali mu se suprotstavljaju zakonodavci iz njegove Demokratske stranke, jer ne žele da dozvole Beloj kući da blokira bilo kakve amandmane na tekst sporazume tokom procesa usvajanja u Kongresu. Očekuje se da će trojica lidera takođe razgovarati o energetskim, bezbednosnim i imigracionim pitanjima.
XS
SM
MD
LG