Linkovi

EU zabrinuta zbog poteza Pjongjanga


Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj
Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj

Lideri evropske unije traže od Severne Koreje da odustane od planiranog lansiranja rakete i prekine program za proizvodnju nuklearnog oružja.

Posle današnjeg sastanka u Seulu sa južnokorejskim predsednikom Lijem Mjung-bakom, predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj je rekao da ga „duboko zabrinjava“ namera Pjongjanaga da idućeg meseca lansira satelit.

„Apelujemo na Severnu Koreju da se uzdrži od svakog čina koji vodi destabilizaciji i da se u potpunosti povinuje obavezama prema važećim rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i drugim sporazumima. Pored toga, moram da istaknem ozbiljnost stanja ljudskih prava u Severnoj Koreji i problem gladi i nedovoljne ishrane naroda. To bi trebalo da bude glavni prioritet Severne Koreje, a ne rakete i nuklearno oružje.“

Zapadne države kažu da Severna Koreja koristi lansiranje satelita kao izgovor da bi testirala svoje rakete dugog dometa, što je zabranjeno na osnovu sankcija Ujedinjenih nacija. Takođe u Seulu, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, Jukija Amano, danas se sastao sa specijalnim južnokorejskim predstavnikom za Mir i bezbednosne poslove na Korejskom poluostrvu, Limom Sung-namom. Amano je rekao da njegova agencija prati pitanje lansiranja satelita, ali je više usredsređena na severnokorejski nuklearni program.

„Pažljivo pratimo pitanje lansiranja satelita. Ne možemo da budemo ravnodušni, ali u našem fokusu je, naravno, nadzor i verifikacija prekida delatnosti u Jongbjonu.“

Pjongjang se zariče da će nastaviti pripreme za lansiranje sredinom aprila, tvrdeći da se radi o miroljubivom naučnom projektu kojim treba da se obeleži stota godišnjica rođenja osnivača zemlje Kima Il Sunga.

XS
SM
MD
LG