Linkovi

Amerikanci dobitnici Nobela za ekonomiju


Kristofer Sims i Tomas Sardžent, ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju
Kristofer Sims i Tomas Sardžent, ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju

Amerikanci Tomas Sardžent i Kristofer Sims su dobitnici ovogodišnjih Nobelovih nagrada za ekonomiju – za istraživanja odnosa vladinih političkih odluka i ekonomije.

Kraljevska švedska akademija nauka je danas dodelila nagradu dvojici američkih profesora za – kako se navodi u saopštenju – „empirijsko istraživanje uzroka i posledica u makroekonomiji“. Odbor za nagradu je istakao da su dobitnici razvili metode koje se tiču pitanja kao što je uticaj privremenog povećanja kamatne stope ili smanjenja poreza na ekonomski rast i inflaciju.

Kristofer Sims je izjavio da – bez obzira što su njegova i Sardžentova istraživanja sprovedena 1970-ih i ’80-ih - smatra da je od „suštinskog značaja da pronađemo izlaz iz ovog mutljaga“ u savremenoj globalnoj ekonomiji. Vlade i centralne banke u Evropi i Sjedinjenim Državama se bore da izađu na kraj sa ozbiljnim ekonomskim problemima kao što su visoka zaduženosat, nezaposlenost i usporeni rast. Tomas Sardžent, star 68 godina, profesor je na Njujorškom univerzitetu, dok je njegov vršnjak Sims profesor na Univerzitetu u Prinstonu.

Oni su tokom 1970-ih i ’80-ih vodili nezavisna istraživanja, ali se u obrazloženju nagrade navodi da su metode koje su razvili suštinske alatke u današnjoj makroekonomskoj analizi. Dvojica dobitnika će podeliti milion i po dolara, koliko iznosi ovogodišnja Nobelova nagrada.

XS
SM
MD
LG