Linkovi

Uručena Nobelova nagrada za mir


Dobitnice ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, Tavakul Karman, Lejmi Gbovi i Elen Džonson Sirlif

U Oslu je danas uručena Nobelova nagrada za mir predsjednici Liberije Elen Džonson Sirlif, njenoj sunarodnici Lejmi Gbovi i Jemenki Tavakul Karman.

Predsjednik Nobelovog komiteta Torbjern Jagland kazao je dobitnicama da simbolizuju borbu za ljudska prava i naročito borbu žena za jednakost i mir. Sirlif je 2005. godine postala prva demokratski izabrana predsjednica u Africi i pripisuju joj se zasluge za uspostavljanje mira i jačanje položaja žena u Liberiji.

Lejmi Gbovi, takođe Liberijka, doprinijela je okončanju građanskog rata u zemlji, podstičući žene da učestvuju u nizu mirnih protesta. Tavakul Karman, aktivistkinja i novinarka iz Jemena, je prije i poslije "arapskog proljeća" imala vodeću ulogu u borbi za prava žena i demokratiju i mir u zemlji.

U međuvremenu, širom svijeta obilježava se Međunarodni dan ljudskih prava. Svjetske sile su tim povodom pozvale na okončanje represije širom planete. Na današnji dan, prije 63 godine, Ujedinjene nacije su usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, u kojoj je istaknuto da su ta prava univerzalna i da ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti.

XS
SM
MD
LG