Linkovi

Stranci kupuju luksuzne stanove na Menhetnu


Njujork
Njujork

Sve veći broj stranaca kupuje stanove u novim njujorškim oblakoderima ,u srcu Menhetna, koji su još uvek znatno jeftiniji nego u drugim svetskim metropolama.

Među onima koji najviše kupuju na Menhetnu i oko njega, su Kanađani, Kinezi i Rusi koji ulažu milione dolara za stan na dobroj lokaciji i sa dobrim pogledom.

Iako još uvek nedovršeni, mnogi apartmani na adresi 157 West poznatojoj kao One57 već su prodati, uključujući dva apartmana prodata za po 90 miliona dolara. Direktorka prodaje Dženin Vudbrej pokazuje manji apartman čija je cena 19 miliona dolara.

“Visina plafona je preko 3 metra. To je najniži plafon u zgradi. Arhitekta, Kristijan de Portzampark, projektovao je zidove od stakla, tako da ništa ne ometa pogled.”

Više od polovine vlasnika novih stanova su stranci. Niki Fild I Danijel Čang , brokeri za kompaniju Sotheby’s International, često putuju u Kinu gde se nalaze sa potencijalnim kupcima.

Šta je to što strance privlači da kupuju nekretnine u Sjedinjenim Državama?

“Politička situacija u Americi je stabilna. Ulaganje u nekretnine je kao da držite novac u sefu, a cene nekretnina stalno rastu. Osim toga kupci ne moraju da strahuju da će im imovina biti oduzeta” kaže Danijel Čang.

One57 će uskoro dobiti konkurenta u još višem oblakoderu sa podjednako kvalitetnim I skupim apartmanima nadomak Central parka. Čang kaže da su za tu lokaciju najviše zainteresovani Kinezi.

“Prvo pitaju za Central park. Većina mojih klijenata hoće apartmana sa pogledom na Central park, okružen Central parkom.”

Broj kupaca iz Kine nedavno je prvi put premašio Ruse koji su kupovali nekretnine na Menhetnu, ali ne toliko koliko kupuju Kanađani poput Dijan Frensis koja ima dvojno državljanstvo i polovinu vermena provodi u Njujorku.

“Mi smo rešenje, a ne problem za američku ekomomiju Mi ekonomiju podstičemo zapošljavanjem ljudi trošenjem milijardi dolara. Mi ovde ulažemo novac.”

Frensis kaže da bogati stranci kupuju luksuzne apartmane u Njujorku ili kao inveticiju ili sigurno prebivalište.

“Neki ulažu novac u inostranstvu iz straha od represivnog režima kod kuće ili inflacije. Ili u slučaju Kine, naravno to se ne odnosi na sve Kineze koji dolaze u Njujork i kupuju nekretnine, ali ima puno onih koji ne delkarišu kapital, odnosno da bi sakrili novac od poreskih i državnih vlasti iznose ga iz zemlje i kupuju nekretnine pod tuđim imenom.."

Mnogi kritičari na ove izuzetno skupe i super luksuzne apartmane gledaju kao rastuću imovinsku nejednakost. Mnogi apartmani su prazni tokom godine, a njihovi imućni vlasnici koji su svoje bogatstvo stekli van Sjedinjenih Država ne plaćaju porez na prihod, a mnoge novoizgrađene luksuzne zgrade takođe imaju velike poreske olakšice na vlasništvo.

Čak i oni koji odobravaju trend rasta cena stanovanja u Njujorku, priznaju da grad Njujork postaje sve manje pristupačan za stanovanje srednjoj klasi, a sve više naginje onima sa dubokim džepom.

XS
SM
MD
LG