Linkovi

Njujorčani protiv novog gasovoda


Strepnje za bezbednost novog visokonaponskog gasovoda koji se sada gradi, navele su neke Njujorčane da izađu na ulicu i protestuju.

Grad Njujork je ispresecan podzemnim gasovodima – od kojih je većina stara desetine godina – kojima se dovodi prirodni gas za kuvanje i grejanje miliona stanovnika i poslovnih prostora. Većina stanovnika je dugo verovala da je prirodni gas bezbedan i neškodljiv za životnu sredinu.

Njujorčani se bune zbog novog gasovoda i naftovoda – uključujući i novi visokonaponski gasovod koji kompanija „Spektra enerdži“ gradi da bi dovela prirodni gas na Menhetn. Ketlin Tomas je pripadnica organizacije „Ujedinjeni za akciju“, koja tvrdi da je prevelika opasnost od eksplozije u gusto naseljenom Njujorku.

Ovo je neverovatno gusto naseljeno područje i ovo što rade je suludo.“

Protivnici gasovoda se plaše nesreće kao što je eksplozija 2010, u San Brunu u Kaliforniji, u kojoj je poginulo osam ljudi i napravljen krater širine gotovo 122 metra.
Novi gasovod ide ispod Stejten ajlenda, delova Nju Džerzija i reke Hadson i ispod petnaest blokova duž zapadne strane Njujorka. Njime će se prenositi prirodni gas, najvećim delom proizveden izdvajanjem pod visokim pritiskom – odnosno „frakovanjem“ – iz škriljaca duboko ispod površine zemlje. Zvaničnici, kao što je njujorški gradonačelnik Majkl Blumberg, tvrde da je prirodni gas potreban i bezbedan.

„Nisam stručnjak za ovaj gasovod ili za gasovodnu tehnologiju, ali imamo gasovode ispod pola Amerike. Da su oni toliko opasni, imali bismo mnogo požara.“

Zamenik gradonačelnika Kasvel Holovej je ranije bio komesar za zaštitu životne sredine.

Proverili smo bezbednost. Proverili smo uticaje na životnu sredinu. Gradi se tako da premaši i najstrožije standarde.“

Protivnici – od kojih su neki uhapšeni tokom protesta na gradilištu – kažu da se nesreće zbog gasovoda u Sjedinjenim Državama događaju gotovo nedeljno, premda većinom na nenaseljenim područjima. Kler Donahju je finansirala "Projekat razumne energije“, jednu od organizacija koje traže sudsku zabranu izgradnje. Ona kaže da je provera bezbednosti bila pogrešna.

Za dva i po miliona milja gasovoda ima 88 inspektora. Primarni način da se ti gasovodi provere, jeste da se hoda njegovom trasom i gleda da li je trava osušena. Uopšte ne izmišljam. Ovde smo na takvom mestu, na izbetoniranom prostoru, cev se proteže ispod reke, ispod autoputa, ispod trotorara. Objasnite mi kako će da znaju da li gas curi.“

Protivnici brinu i zbog radona - radioaktivnog gasa koji je koncentrisaniji u prirodnom gasu proizvedenom od škriljca. On iščezne posle dve nedelje, ali postoji bojazan da neće imati vremena da se izgubi pre nego što gas stigne do Njujorka. Al Eplton, bivši komesar za zaštitu životne sredine, na nedavnom skupu je optužio zvaničnike da su bili nemarni i da nisu istražili ceo slučaj.

„Nivo radona u ovakvom prirodnom gasu bi mogao da bude 20 do 60 puta viši nego što smo mu sada izloženi što, naravno, znači ogromno povećanje rizika od bolesti kao što je rak pluća.“

Studija koju je poručila gasovodna kompanija, međutim, ustanovila je da gas u gasovodu neće sadržati opasne nivoe radona. Kompanija ističe da su federalni regulatori zaključili da neće biti „opasnosti za zdravlje krajnih korisnika“.
XS
SM
MD
LG