Linkovi

Nigerija - primer zaustavljanja ebole


Pregled putnika na međunarodnom aerodromu "Murtala Mohamed" u najvećem gradu u Nigeriji - Lagosu...
Pregled putnika na međunarodnom aerodromu "Murtala Mohamed" u najvećem gradu u Nigeriji - Lagosu...

Pripreme i hitan odgovor veoma dobro organizovanog zdravstvenog sistema bili su od kritične važnosti za uspeh te zemlje u borbi sa smrtonosnim virusom koji hara zapadnom Afrikom...

Dok virus ebole nastavlja da odnosi veliki broj života u Liberiji i Sijera Leoneu, Nigerija prima pohvale za svoju brzu reakciju u kontroli bolesti. Nije bilo novih slučajeva virusa u toj zemlji od 31. avgusta.

Pripreme i hitan odgovor veoma dobro organizovanog zdravstvenog sistema bili su od kritične važnosti za uspeh Nigerije.

„Uspeli smo da sprečimo epidemiju virusa ebole i mogu sa sigurnošću da kažem da u Nigeriji nema ebole“, rekao je predsednik Nigerije Gudlak Džonatan dva meseca pošto je Nigerija objavila svoj prvi slučaj ebole.

Medicinski stručnjaci širom sveta proučavaju uspeh nigerijskog odgovora na krizu, kako bi videli šta mogu da nauče. Nensi Najt iz američkih Centara za kontrolu bolesti, sarađuje sa Centrom za hitne operacije u Lagosu.

“Odgovor Nigerije razlikuje se od drugih zemalja u smislu da je bio brži, tako što su identifikovali slučaj i odmah aktivirali sistem hitnog reagovanja na tu vrstu incidenta”.

Amerikanac liberijskog porekla na putu iz Monrovije, onesvestio se 20. jula na međunarodnom aerodromu u Lagosu. Tri dana kasnije, prvi slučaj u Nigeriji ili “indeks slučaj” ebole, je potvrđen. Dr Fajsal Šuaib je menadžer za incidente u nigerijskom Centru za hitne operacije.

“I pre pojave prvog slučaja ebole, mi smo već izgradili stacionare u celoj državi. Već smo imali obuku i raspoređene medicinski materijal i opremu”.

Zdravstveni stručnjaci kažu da bi širenje ebole u Lagosu, gusto naseljenom gradu od 18 miliona stanovnika, potencijalno predstavljalo katastrofu. Vlasti Nigerije brzo su poslale istražitelje kako bi identifikovale i izolovale sve kontakte sa prvim obolelim. Lista potencijalnih izloženosti virusu porasla je na više od 800.

“Jedna od stvari, koja je lako mogla da vodi ka lošijem scenariju, bila je mogućnost da kontakti budu u zajednici i da šire zarazu. Ali to nije bio slučaj u Nigeriji, zato što smo ispratili kontakte što smo agresivnije mogli”.

Povišena telesna temperatura je jadan od prvih simptoma ebole. Na međunarodnom aerodromu “Murtala Muhamed“ u Lagosu, putnici moraju da popune zdravstvene formulare u kojima navode da li su imali kontakt sa žrtvama ebole i da im bude izmerena temperatura. Dr Aleks Oko je direktorka “Port Health”-a u Lagosu.

“Putnicima koji imaju simptome ebole ili imaju temperaturu iznad 38 stepeni celzijusa, ne dozvoljavamo da se ukrcaju na avion”.

Obrazovanje zajednice je još jedan važan deo u reagovanju na ovakve krize. Volonteri su posetili 26 hiljada domaćinstava, objašnjavajući javnosti kako se virus prenosi.

“S obzirom da sam Afrikanac, znam da neki ljudi misle da je ebola prokletstvo, a neki da je to duhovna infekcija. Međutim, mi uspevamo da im objasnimo da je ona veoma stvarna”, kaže volonter Samson Omotadžo.

Zvaničnici u Nigeriji kažu da će nastaviti da proveravaju putnike na ulaznim mestima u zemlju, dokle god je ebola prisutna u susednim zemljama, u kojima se trenutno ne vidi kraj krizi sa epidemijom ebole.

XS
SM
MD
LG