Linkovi

Osude napada u Nigeriji


Vozilo uništeno u eksloziji blizu katoličke crkve u Nigeriji
Vozilo uništeno u eksloziji blizu katoličke crkve u Nigeriji

Papa Benedikt Šesnaesti je osudio „apsurdnu“ seriju božićnjih napada u Nigeriji, uključujući eksploziju u katoličkoj crkvi u predgrađu prestonice Abudže. U današnjem govoru sa prozora koji gleda na Trg svetog Petra u Rimu, papa je rekao da je duboko ožalošćen vestima o tim napadima i pozvao vernike da se mole za žrtve. U jučerašnjim napadima u Nigeriji, poginulo je najmanje 39 ljudi.

Radikalna islamska organizacija Boko Haram, čije ime znači „Zapadno obrazovanje je grešno“, preuzela je odgovornost za po svemu sudeći usaglašene napade.

„Bili smo na službi kada smo čuli pucnjeve, a onda smo počeli da bežimo iz crkve i preskačemo ogradu. U trenutku kada sam ja izlazio, tamo se čula eksplozija, a kad sam pobegao iz crkve, dogodila se druga eksplozija.“

Najsmrtonosnija eksplozija se dogodila u vreme božićne mise pored katoličke Crkve svete Tereze, u pregrađu Abudže Madali. Mladići, gnevni zbog krvoprolića, počeli su da pale barikade pored crkve, a policija je da bi ih rasterala pucala u vazduh.

„Cela domaćinstva su nestala. Dva u neposrednoj blizini, od kojih je u jednom bilo pet članova. U drugom je stradalo troje ljudi. Svi su nestali.“

Bomba je eksplodirala i pored evanđelističke crkve u Džosu u centralnom delu Nigerije, gde su sukobi muslimana i hrišćana česti. Nadležni kažu da je otprilike u vreme eksplozije smrtno pogođen policajac koji je čuvao to područje. Nigerijski predsednik Gudlak Džonatan je osudio napade.

Dozvolite nam da iskoristimo ovu priliku da izrazimo saučešće porodicama koje su izgubile svoje drage. Ne postoji razlog za ovakve podmukle napade. To je breme cele nacije koje ćemo morati da nosimo. Ali veruujemo da to neće trajati zauvek.“

Nigerija se nosi sa talasom nasilja na severu zemlje, gde se pripadnici bezbednosnih snaga bore protiv organizacije Boko Haram.

XS
SM
MD
LG