Linkovi

Nesreće na Novom Zelandu


Novi Zeland se oporavlja posle snažnog zemljotresa koji je prekinuo snabdevanje energijom i izazvao znatnu materijalnu štetu, ali ne i ljudske žrtve.

Zemljotres jačine 7,1 stepeni je pre svanuća uzdrmao grad Kirstčerč, na novozelandskom Južnom ostrvu. Drugi po jačini zemljotres u istoriji tog grada, isterao je ljude iz postelja na ulice.

Glavni udar i naknadni potresi poremetili su gasovod, vodovod i kanalizaciju. Jaki potresi su izazvali oštećenja na mostovima i poremetili snabdevanje energijom i telefonsku mrežu.Na sreću, samo dve osobe su teže povređene – na jednu se srušio dimnjak, a druga je isečena staklom.

Vlasti u Kristčerču su proglasile vanredno stanje i zabranu kretanja tokom noći. Premijer Džon Kju, koji je došao u grad da proceni štetu, rekao je da je apsolutno čudo da niko nije poginuo. Ipak, on je zaključio da će biti potrebno vreme da se popravi šteta koja se procenjuje na milijardu i po dolara.

Srušio se avion sa padobrancima

U avionu sa sportskim padobrancima koji se danas srušio u blizini popularnog turističkog odredišta na novozelandskim Južnim Alpima, poginulo je svih devet putnika i članova posade.

Avion se srušio prilikom uzletanja po lepom vremenu sa aerodroma u Foks Glasijeru na Južnom ostrvu.

Policija je saopštila da su u letelici bili pet meštana, među kojima je i pilot i četvoro turista iz Australije, Engleske, Nemačke i Irske. Uzrok nesreće još nije utvrđen, a očevici kažu da je avion posle pada buknuo u plamen.

XS
SM
MD
LG