Linkovi

Nestašice benzina i struje u Njujorku


Kamioni na Junion Skveru u Njujorku donose led gradjanima Čelsija na Menhetnu koji i dalje nemaju struje.
Kamioni na Junion Skveru u Njujorku donose led gradjanima Čelsija na Menhetnu koji i dalje nemaju struje.

Uprkos nestancima struje i drugim problemima, njujorški zvaničnici obećavaju da će slavni njujorški maraton ipak biti održan u nedelju.

Istočna obala SAD pokušava da se vrati u normalu posle “superoluje” Sendi, ali je stanje i dalje daleko od uobičajenog.

Njujorški metro i autobusi i dalje voze po suženom rasporedu tako da su mnogi Njujorčani odlučili da voze do posla. Za neke je sama činjenica da su pokrenuli automobil bila svojevrsna pobeda. Beti Betea iz Njuarka, u Nju Džersiju, provela je veći deo jučerašnjeg dana nastojeći da pronadje pumpu koja ima benzin. “Strašno je, nigde ne može da se prodje, policija je sve blokirala, nemoguće je doći do benzina. Zato sam došla do ove pumpe i čekam u redu gotovo tri sata.”

Očekuje se da će proći više dana dok se snabdevanje benzinom ne stabilizuje. Američka automobilska asocijacija navodi da je oko 60% pumpi u Nju Džersiju, i oko 70% na Long Ajlendu zatvoreno. Mnoge pumpe ne mogu da rade jer još nemaju struje.

U drugim delovima Njujorka, gradjani nastoje da zadovolje još osnovnije potrebe. Stefani Loreano iz Njujorka je medju stotinama gradjana koji su juče u redu čekali da kupe hranu. “Nemamo vodu, struju, morali smo da bacimo sve iz frižidera, tako da nam je neophodno da kupimo hranu”, kaže ona.

Policija navodi da je najmanje 59 ljudi poginulo kada je oluja zahvatila Njujork I Nju Džersi. Kako je saopšteno, na istočnoj obali je ukupno nastradalo više od 90 osoba.

No, uprkos nestancima struje i operacijama raščišćavanja četvrti u kojima je došlo do poplava ili požara, njujorški zvaničnici obećavaju da će slavni njujorški maraton ipak biti održan u nedelju. Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg saopštio je da nema razloga da se trka odloži.

“Do nedelje ćemo ponovo imati struju u centru Menhetna, što će osloboditi ogroman broj policajaca. Takodje, vikendom su značajno smanjene potrebe za javnim prevozom.”

Blumberg i drugi zvaničnici koncentrišu se na ekonomsku dobit koju grad ima od trke, budući da organizatori procenjuju da će maraton doneti gradu prihod od 340 miliona dolara.

Prema preliminarnim procenama, ukupni gubici koje je oluja nanela istočnoj obali iznose izmedju 20 i 50 milijardi dolara, a svaki dan kada prodavnice i restorani ne rade košta ovaj region oko 200 miliona dolara. Pa ipak, odluka o održavanju maratona je izazvala kontroverzu. Demokratska senatorka Kristen Gilibrend je izrazila zabrinutost kako će održavanje maratona uticati na napore za obnovu posle oluje. “Samo želim da budem sigurna da će naši policajci i vatrogasci biti na raspolaganju da pomognu u obnovi.”

Predsedavajući organizacije “Njujorški trkači” Džordž Hirš je izrazio veći optimizam. “Mislim da će u nedelju ljudima biti drago što je maraton održan. Bila je to rizična politička odluka za gradonačelnika ali mislim da bi kontroverza nastala i da je otkazao maraton. Što se mene tiče, nema dileme – kako možete da Njujorku uskratite najuzbudljiviji dan u godini?”

U medjuvremenu, radnici ispumpavaju vodu iz poplavljenih tunela metroa i zgrada u predgradjima Njujorka. Da bi se izbeglo zagušenje saobraćaja, vozilima sa manje od troje putnika nije dozvoljeno da udju u grad.

Pored pogibija u SAD, uragan Sendi je odneo 65 života na Bahamima, Kubi, Haitiju i Jamajci.
XS
SM
MD
LG