Linkovi

Njujork: Jedna škola - pet jezika


Zbog ogromne lingvističke raznovrsnosti njujorški gradski odsek za obrazovanje pokušava da nađe formulu koja bi svakom detetu, bez obzira na maternji jezik, dala istu šansu da se obrazuje.

Državne škole u Njujorku pohađaju deca iz celog sveta. U njima se govori 176 različitih jezika.

Nije lako, podjednako, udovoljiti zahtevima više od million učenika, koji govore skoro 200 različitih jezika. Međutim odsek za obrazovanje grada Njujorka uvođenjem dvojezičnog školskog programa, nastoji da olakša obrazovanje za 160 hiljada učenika.

"Naš grad je izuzetno etnički raznolik i moramo da pripremimo naše učenike za buduće poslove koji će od njih zahtevati da znaju više od jednog jezika. Putovaće u inostranstvo, komuniciraće sa strankama iz celog sveta. Znanje jezika će im olakšati posao”, kaže zamenica načelnika Miledi Baez.

Dvojezični školski program obuhvata prirodne i društvene nauke kao i druge predmete na oba jezika podjednako. Dejvid A. Buti iz škole za više razrede osnovne škole u Bruklinu, predaje na ruskom, mandarinskom, španskom i hebrejskom. Nastavnica Šuja Žang kaže da dvojezična nastava priprema decu za globalizovani svet.

"Pogledajte nas danas. Amerika je uspostavila ekonomsku saradnju sa Kinom. Izgrađene su brojne fabrike, kompanije su premeštene u Kinu. Potrebni su ljudi koji govore oba jezika. Naši učenici kada odrastu moćiće da komuniciraju na oba jezika.”

Međutim, učenici viših razreda osnovne škole ne brinu još uvek o tome da li će i kakav posao naći kada odrastu. Za Kećing Džaing je važno da može da nastavi učenje i na njenom maternjem, mandarinskom jeziku.

“Osećam se kao kod kuće. Govorim kineski, učim na kineskom, a istovremeno učim engleski. To mi puno znači jer bolje razumem ono što učim.”

Učenica englesko-ruske dvojezične nastave, Anastazija Hudikova, došla je u Ameriku kada joj je bilo dve godine. Ona kaže da joj program pomaže da održi svoje nasleđe i raduje njene roditelje.

“Presrećni su da postoji ovakav program. Presrećni su da mogu da sačuvam svoju kulturu i svoj jezik na kome učim i služim se u školi.”

Celokupni program u njujorškim školama obuhvata časove arapskog, bengalskog, francuskog, kreolskog, jidiša i korejskog, hebrejskog i poljskog jezika sa tendencijom proširenja i na druge jezike.

XS
SM
MD
LG