Linkovi

Ko je Džim Jong Kim?


Novi predsednik Svetske banke, Džim Jong Kim u Vašingtonu pred sastanak u toj svetskoj organizaciji, 11. april 2012.
Novi predsednik Svetske banke, Džim Jong Kim u Vašingtonu pred sastanak u toj svetskoj organizaciji, 11. april 2012.

Novi predsednik Svetske banke je stručnjak za globalno zdravlje, doktor Džim Jong Kim, iz Sjedinjenih Država. Iako je na tom položaju uvek bio Amerikanac, ovog puta su se pojavila i dva vrlo ozbiljna konkurenta iz zemalja u razvoju. U svakom slučaju, očekuje se da će doktor Kim imati drugačiji pristup od svojih prethodnika, koji su obično bili eksperti za inostranu politiku, biznis, bankarstvo i ekonomiju.

Doktor Kim je očigledno čovek sa mnogo talenata. Pre nego što je imenovan na položaj predsednika Svetske banke, bio je predsednik Darmut koledža gde je svojevremeno igrao i jednu komičnu ulogu u studentskom mjuziklu.

Na ozbiljnijoj strani, doktor Kim je svojevremeno takođe predvodio borbu Ujedinjenih nacija protiv side, kao osnivač nevladne organizacije koja je promovisala zdravstvenu negu u svetu i predavao na Fakultetu za medicinu i javno zdravlje univerziteta Harvard.

Na video snimcima koje je Darmut koledž postavio na "Youtube", doktor Kim poručuje studentima da šire obrazovanje može da im pomogne u rešavanju teških problema. Kim inače ima naučna zvanja u medicini i antropologiji.

"U vezi sa svim problemima kojima sam se bavio, nisam to radio iz čisto filozofske ili političke perspektive, nego sam na jednom nivou vrlo praktično orijentisan fizičar, koji pokušava da reši probleme da bi ljudi mogli da žive", rekao je Džim Jong Kim.

U referatu o svom stavu prema Svetskoj banci, Kim analizira američki sistem zdravstvene nege, poziva zvaničnike da se usredsrede na podatke i zalaže se za novi pristup.

"Postalo je tako loše da mislimo da će se pritisak toliko povećati da ćemo morati da dejstvujemo. Nažalost, to govorimo već dvadesetak godina.“

Kritičari kažu da se Svetska banka bavi daleko većim brojem stvari nego što je zdravstvena nega i dovode u pitanje iskustvo doktora Kima u podsticanju globalnog rasta, da bi se obezbedila sredstva za poboljšanu zdravstvenu negu, obrazovanje i infrastrukturu.

Jedan ekonomista kaže da predsednik Svetske banke mora da promeni svoju „feudalnu“ kulturu i usredsredi se na suštinska ekonomska pitanja. Ali Anders Aslund, iz Petersonovog instituta za međunarodnu ekonomiju, takođe kaže da bi Kimovo iskustvo u upravljanju koledžom moglo da bude korisno.

"Jer vi i tamo imate ljude koje ne možete da otpustite, institucije kojih ne možete tek tako da se rešite", ističe Aslund.

Zvaničnici su zaobišli nigerijsku vrlo uglednu ministarku finansija i izabrali doktora Kima. Ngozi Okondžo-Iveala kaže da bi zahvaljujući godinama rada u banci i životnom iskustvu ona bila jak lider najveće svetske institucije za razvoj.

"Nije dovoljno da kažete da poznajete siromaštvo. Treba da ga doživite da biste znali šta to znači, a ja sam ga doživela", kaže Okondžo-Iveala.

Kandidat za predsednika Svetske banke je bio i stručnjak za razvoj, bivši ministar finansija Kolumbije, Hoze Antonio Okampo.

XS
SM
MD
LG