Linkovi

Novi načelnik Združenog generalštaba SAD


General Martin Dempsi polaže zakletvu u bazi Fort Majer, kraj Vašingtona

General američke Kopnene vojske, Martin Dempsi, položio je danas zakletvu na položaj načelnika Združenog generalštaba američkih oružanih snaga.

Ceremoniji u bazi Fort Majer, kraj Vašingtona, prisustvovao je i predsednik Obama koji je opisao generala Dempsija kao jednog od najboljih, u borbama prekaljenih oficira.

Taj 37-godišnji veteran zamenio je na najvišem vojnom položaju admirala Majkla Malena. Njegova karijera obuhvata dva perioda služenja u Iraku i položaj vršioca dužnosti komandanta svih vojnih operacija na Bliskom istoku.

Dempsi preuzima dužnost u trenutku kada se budžet oružanih snaga suočava sa smanjenjem od najmanje 450 milijardi dolara.

"Postoje reči i fraze koje mogu da opišu našu armiju u budućnosti, ali opadanje kvaliteta nije jedna od njih. Biće manja? Verovatno. Različita? U smislu razvoja nadam se da hoće. Najbolja u svetu? Bolje vam je da verujete u to. Čini dobro svojoj zemlji? Apsolutno", rekao je general Dempsi.

Dempsi ima ugled efikasnog i poštovanog komandanta i mudrog stratega koji je u stanju da prenese perspektivu bojnog polja Vašingtonu. Analitičari kažu da će to biti od kritične važnosti u trenutku kada američke oružane snage prelaze iz faze ratnog stanja u fazu neophodnih prilagođavanja novom vremenu.

"Njegovo iskustvo bivšeg komandanta - a bio je na raznim nivoima komandovanja u Kopnenoj vojsci, rodu koji je podneo najveća naprezanja - znači da je dobro upoznat sa problemima održavanja nivoa kvaliteta oružanih snaga", kaže analitičar Klark Mardok iz vašingtonskog Centra za strateške i međunarodne studije.

Još jedan veliki izazov pred Dempsijem biće rukovođenje komplikovanim odnosima sa Pakistanom, dugogodišnjim saveznikom u borbi protiv avganistanskih ekstremista koji napadaju Amerikance.

XS
SM
MD
LG