Linkovi

Stroga provera izbeglica u SAD


Jedna dobrotvorna organizacija u saveznoj državi Nju Džerziju i dalje pomaže izbjeglicama da nađu novi dom, uprkos tome što se guverner usprotivio prijemu izbjeglica

Retorika američkih političara u vezi sa sirijskim izbjeglicama zaoštrila se protekle dvije nedelje, dok su se republikanski predsjednički kandidati usprotivili njihovom prijemu u Sjedinjene Države. Među njima je i guverner Nju Džerzija Kris Kristi koji je poručio da Amerika ne bi trebalo da prima siirjske izbeglice čak i ako je riječ o, kako je naveo, siročadi mlađoj od pet godina.

Mnogi američki političari su posle napada u Parizu izrazili zabrinutost da bi pojedine sirijske izbjeglice u stvari mogle da budu teroristi, dok je Predstavnički dom glasao za uvođenje dodatnih bezbjednosnih mjera. Predsjednik Barak Obama najavio je da će da stavi veto na taj zakonski prijedlog, ako ga Senat usvoji.

Protivnici spornog prijedloga navode da je provjera izbjeglica već oštra i da je spovode brojne vladine agencije. Organizacija “Crkvena svjetska služba (Church World Service) skraćeno CWS, sa sjedištem u Džerzi Sitiju, od aprila je pronašla dom za 150 izbegliica iz zemalja širom sveta. Direktor organizacije je Mahmud Mahmud.

“U stvari smo ove nedelje pronašli smještaj za porodice. Danas i sjutra ćemo da ih pokupimo na aerodromu. To smo uradili juče i prekjuče, znači četiri porodice ove nedelje.”

Iz Sirije je od 2011. godine pobjeglo tri miliona muškaraca, žena i djece. Mnogi od njih pješke, dok su neki na kraju završili u izbjegličkim kampovima. Husam Alrustrom je nedavno sa porodicom doputovao u Sjedinjene Države.

Život je bio veoma težak. Vladine snage su išle od kuće do kuće i nasumice pretresale ljude. Bilo je silovanja, pljački. A zatim nam je bila ugrožena bezbjednost, projektili i granate su padali na kuće.”

Uprkos nedavnoj političkoj retorici, Mahmud kaže da izbjeglice prolaze kroz strogu provjeru.

“Pet obavještajnih agencija rade zajedno da bi provjerile izbjeglice prije i nego što dođu u Sjedinjene Države, Izbjeglice su među pojedincima koji se najviše provjeravaju prilikom ulaska u Ameriku.”

Zaposleni u organizaciji “Crkvena svjetska služba” pokazali su Glasu Amerike skladište sa namještajem, odjećom i dječjim igračkama za izbjeglice koje dolaze u zemlju. Kažu da im je uprkos nedavnom porastu donacija i dalje potrebno više sredstava, s obzirom na to da izbjeglice često dolaze bez ičega.

XS
SM
MD
LG