Linkovi

Holandija za odlaganje rasprave o kandidaturi


Ferhagen:

Prema današnjoj odluci holanskog parlamenta, rasprava ministara EU o kandidaturi Srbije za članstvo u EU će, umjesto da bude obavljena krajem ovog mjeseca, čekati na novi izvještaj glavnog tužioca Haškog tribunala.

Članovi parlamenta Holandije, zemlje koja je najčvršća medju evropskom dvadeset-sedmoricom u uslovljavanju napretka Srbije predajom Mladića, jednoglasno pordžali odluku da se od Savjeta ministara EU, koji se 25. ovog mjeseca sastaje u Lukseburgu, traži odgadjanje rasprave o Srbiji.

Za sve ostale evropske članice, pitanje kandidature je čisto tehničko, dok za Holandiju, koja nosi breme nikada do kraja rasvjetljene uloge holandskog bataljona u srebreničkom masakru, ono ima i druge dimenzije. Zbog toga stav Holandije, i pored promjena u vlasti kakve su donijeli nedavno održani izbori, nije izmijenjen. Napredovanje Srbije prema EU je uslovljeno predajom Hagu Ratka Mladića. A suština izmedju tehničkog i političkog pitanja, na kakvom insistira holandska strana, je u tome što se o tehničkim piçtanjima odlučuje većinom, a o političkim - konsenzusom.

Za odlazećeg ministra spoljinih poslova Holandije, Maksima Ferhagena, oji je danas Komisiji za evropska pitanja holandskog parlamenta, iznio svoj stav, važno je u isto vrijeme održati pritisak na Srbiju da saradjuje sa Hagom i:

"Starati se da cijeli region, uključujući i Kosovo, ostane stabilan."

Ostaje otvoreno pitanje kako će ostale evropske članice, uključujući Belgiju, kao predsjedavajuću EU, primiti ovo holansko insitiranje da se rasprava o kandidaturi Srbije odgodi do decembra i novog izvještaja glčavnog haškog tužioca, Serža Bramerca. Za njih, je, kao i za Evropsku komisiju, došlo vrijeme da pregovori započnu, dok Holandija, za sada, ne vidi načina da pregovara o kandidaturi Beograda bez Mladića u Hagu.

XS
SM
MD
LG