Linkovi

Rumunija o rešenju na Bliskom istoku


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i njegov rumunski kolega Emil Boc, Bukurešt 6. juli, 2011.

Rumuniski premijer Emil Bok rekao je svom izraelskom kolegi Benjaminu Netanjahuu, koji je doputovao u posetu, da se Bukurešt protivi unilateralnim rešenjima izraelsko-palestinskog konflikta. On je rekao da Rumunija više podržava pregovorno rešenje pomenutog konflikta čiji bi rezultat bilo postojanje dve države nego unilateralne korake – što je stav koji podržava i izraelski premijer Netanjahu.

Bok je to izjavio na današnjoj konferenciji za štampu sa izraelskim premijerom, održanoj u glavnom gradu Rumunije. Netanjahu proteklih nedelja obilazi glavne gradove evropskih zemalja kako bi apelovao na evropske lidere da se usprotive palestinskom planu da u septembru zatraži članstvo u UN-u kao nezavisna država.

Vlada palestinskog predsednika Mahmuda Abasa saopštila je kako planira da podnese molbu za puno članstvo jer je Izrael odbio da obustavi naseljavanje Izraelaca na okupiranoj teritoriji Zapadne obale. Abas je rekao da neće obnoviti mirovne pregovore sa Izraelom ukoliko se jevrejska država ne pristane na zamrzavanje te aktivnosti.

Abas je takodje u proteklim mesecima obilazio glavne evropske gradove kako bi prikupljao podršku za palestinsku državu koja bi se sastojala od Zapadne obale, Pojasa Gaze i istočnog Jerusalima.

Netanjahu je prvi izraelski premijer koji je doputovao u posetu Rumuniji u poslednje dve decenije. On je odao priznanje tranziciji te članice Evropske unije u demokratiju posle zbacivanja diktatorskog režima 1989. i rekao da bi Rumunija mogla da posluži kao primer arapskim zemljama u kojima su u toku prodemokratski ustanci.

Izraelski premijer trebalo bi sutra, pre povratka u Izrael, da poseti Sofiju radi razgovora sa bugarskim liderima.

XS
SM
MD
LG