Linkovi

Nemačka: Deportacije i pooštravanje zakona


Migranti u šatoru u Nemačkoj
Migranti u šatoru u Nemačkoj

Njemačka pooštrava imigracione zakone posle ogromnog priliva migranata i deportuje azilante iz nekoliko balkanskih država koje su proglašene bezbednim

Glas Amerike posetio je Švabiš Gmund u južnoj Njemačkoj, gdje se zaoštravaju tenzije zbog suprostravljenih vizija oko migracije u tom gradu.

Širom Njemačke, bivše kasarne – podsjetnici na skoriju istoriju zemlje – koriste se da bi se izašlo na kraj sa krizom iz ovog vijeka. U ovom objektu, blizu Štutgarta, živi 200 azilanata iz 25 zemljama. Gambor je iz Bosne, koju je njemačka vlada nedavno označila kao bezbjednu zemlju, zbog čega su mu manje šanse da dobije azil.

“Tamo nije bezbjedno za moju porodicu i djecu.”

Ermir je sa Kosova – još jedne zemlje koja je proglašena bezbjednom.

“Ubijeni su mi i brat i otac. Pobjegao sam s Kosova sa djecom i ženom. Da smo još na Kosovu, ubili bi nas.”

Lokalne vlasti ne diskriminišu protiv različitih nacionalnosti - o sudbini izbjeglica odlučuju sudovi. Na obodima ovog grada, u toku je izgradnja novog objekta za smještaj 160 izbjeglica, koji međutim ne odobravaju svi. Na ovom gradilištu je u decembru podmetnut požar, što je za nekoliko mjeseci odložio realizaciju planiranog projekta. Gradonačelnik Ričard Arnold osuđuje napade, uz poruku da Evropa mora da podijeli teret.

“Definitivno nam je potrebna dosljedna imigraciona politika, koja trenutno ne postoji u Njemačkoj. Takođe je potrebno razgovarati o evropskim granicama. Evropa se raspada”."

Evropa zaoštrava stav prema migrantima. Njemačka pooštrava zakone o azilu, dok Evropska unija jača pogranične snage. Međutim, regionalni poslanik u Švabiš Gmundu, član Hrišćansko-demokratske unije kancelarke Angele Merkel, kaže da Evropa ima moralnu obavezu da pomogne.

“Svi mi širom svijeta, koji to možemo, trebalo bi da budemo spremni da prihvatimo ljude kojima je pomoć potrebna.”

Pavel ističe da je netrpeljivost prema migrantima porasla posle napada na stotine žena u Kelnu tokom novogodišnje noći. Među osumnjičenima su migranti koji su nedavno došli u Njemačku.

“Pogoršala se opšta atmosfera. Polovina populacije stvarno podržava tu kulturu i želi da pomogne. Druga polovina je jednostavno uplašena.”

U Švabiš Gmundu, lokalne vlasti insistiraju na tome da je najbolji odgovor što brža integracija migranata.

XS
SM
MD
LG