Linkovi

Piter Navaro na čelu Trampovog trgovinskog saveta


Napisao je knjigu „Death By China“, u slobodnom prevodu „Smrt koju je izazvala Kina“, a sada je deo Trampove administracije i to na čelu novoformiranog Nacionalnog trgovinskog saveta Bele kuće. Taj potez novoizabranog predsednika privukao je veliku pažnju javnosti.

"I molim vas pomozite da odbranimo Ameriku i zaštitite svoju porodicu. Ne kupujte kineske proizvode", kaže Piter Navaro u dokumentarnom filmu „Death By China“.

Navaro je veliki kritičar načina na koji Amerika posluje s Kinom, a sada je i član administracije novoizabranog predsednika Donalda Trampa.

Trampov tranzicioni tim saopštio je ove nedelje da će Navaro, ekonomista sa Univerziteta države Kalifornije u Irvajnu "smanjiti deficit, povećati rast i pomoći da se zaustavi egzodus radnih mesta iz SAD".

Dan kasnije, reagovao je i zvanični Peking.

"Nadamo se da američka strana može da radi s Kinom na održavanju zdravog i stabilnog razvoja kinesko-američkih odnosa, uključujući i trgovinske odnose,koji služe interesima obe zemlje i koji idu u korist svetskom razvoju i prosperitetu", rekla je portparolka misnistarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing.

Analitičar Hari Kazijanis iz Centra za nacionalni intreres smatra da je Navaro pravi čovek za taj posao.

"Mislim da je veoma ohrabrujuće da imate nekog ko razume američko-kineske odnose na ekonomskom, strateškom, ali i vojnom nivou. Da razgovara sa predsednikom Trampom o tim pitanjima i da ga mudro savetuje. Da, mislim da je to sjajan potez".

Izbor Navara, koga često opisuju kao "ratobornog", možda neće biti dobro primljen kod njegovih kineskih kolega. Evo šta je rekla Hua Čunjing:

"I Kina i SAD dele širok spektar zajedničkih interesa, a saradnja je jedini pravi izbor za obe zemlje".

Dok je bio kandidat, Tramp je bio nepopustljiv i često u govorima krivio Kinu za gubitak radnih mesta u SAD i ogroman trgovinski deficit. Imenovanj Navara na čelo Nacionalnog trgovinskog saveta moglo bi da bude signal da će doći do promene u načinu na koji dve zemlje od sada budu poslovale.

XS
SM
MD
LG