Linkovi

Rasmusen kritikuje "Vikiliks"


Veb sajt "Vikiliks" već je objavio poverljiva dokumenta o ratu u Avganistanu
Veb sajt "Vikiliks" već je objavio poverljiva dokumenta o ratu u Avganistanu

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen upozorio je na posledice očekivanog neovlašćenog objavljivanja velikog broja poverljivih dokumenata Pentagona o ratu u Iraku. Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, Rasmusen je rekao da bi objavljivanje dokumenata bilo za žaljenje i da bi moglo da ugrozi bezbednost svih ljudi koji se pominju u njima.

„Vikiliks“, veb sajt, koji je već objavio veći broj tajnih dokumenata Pentagona, najavio je na društvenoj mreži Tviter da će ove nedelje na internetu objaviti čak 400 hiljada novih poverljivih dokumenata. Pentagon strahuje da se radi o potencijalno najvećem otkrivanju tajnih američkih dokumenata u istoriji.

Pentagon je takodje upozorio da bi objavljivanje tajnih dokumenata moglo da ugrozi živote američkih vojnika i njihovih saveznika u Iraku. U saopštenju portparola Pentagona Džefa Morela navodi se da dokumenti čije objavljivanje je "Vikiliks" najavio ne sadrže nove uvide u operacije u Iraku, ali da u njima ima tajnih informacija koje bi mogle da dovedu do napada na pripadnike američkih oružanih snaga.

XS
SM
MD
LG