Linkovi

NATO za punu primenu sporazuma iz Minska


Američki državni sekretar Džon Keri na sastanku ministara inostranih poslova NATO-a u Turskoj
Američki državni sekretar Džon Keri na sastanku ministara inostranih poslova NATO-a u Turskoj

Američki državni sekretar Džon Keri poručio je da je sada ključni trenutak za Rusiju i proruske separatiste da ispoštuju odredbe iz mirovnog sporazuma.

U Turskoj je počeo dvodnevni sastanak ministara inostranih poslova zemalja članica NATO-a, na kojem se raspravlja o situaciji u Avganistanu, Siriji i Ukrajini.

Sporazum ukrajinskih snaga i proruskih separatista, postignut u Minsku, mora biti u potpunosti primijenjen - poruka je sa današnjeg sastanka ministara inostranih poslova članica NATO-a.

„Primirje mora da se poštuje. Teško naoružanje mora da bude povučeno i pozivamo Rusiju da prestane da podržava separatiste i da povuče sve snage iz istočne Ukrajine“, istakao je generalni sekretar NATO-a Džon Keri.

Američki državni sekretar, koji je informisao svoje kolege o jučerašnjem dugom razgovoru sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, naglasio je da je ovo ključni trenutak za Rusiju i separatiste.

„Želeli bismo da nema sankcija, ali će one ostati na snazi kako bismo pokušali da osiguramo mir koji svi žele u Ukrajini. Sve članice su saglasne da treba hitno, u potpunosti primijeniti sporazum iz Minska. To se odnosi na reforme, izborni proces, radne grupe i ovo je izavnredna prilika za rešavanje sukoba u zemlji. Nadamo se da će predsjednik Putin, Rusija, separatisti sarađivati sa ukrajinskom vladom na punoj implementaciji sporazuma i da će biti postignut napredak.“

Keri je, na marginama sastanka u Antaliji, rekao da je sa ruskim zvaničnicima razgovarao i o tekućim pregovorima sa Iranom.

“I o saglasnosti grupe P5 plus jedan da se u poslednjih šest nedelja pregovora uđe sa namjerom da se obezbijedi dobar sporazum o kojem smo razgovarali, u okviru kojeg ćemo imati adekvatan pristup, dok će četiri moguća načina da se dodje do nuklearnog naoružanja u suštini biti blokirani.”

Američki diplomata, koji je iz Turske otputovao u Vašington gdje se u Bijeloj kući održava sastanak sa arapskim liderima, naglasio je da je jasniji odbrambeni aranžman između Zalivskih zemalja i Sjedinjenih Država ključan za borbu protiv terorizma u regionu.

Bezbjednosni izazovi s kojima se NATO suočava na svojoj južnoj granici, u svijelu rata u Siriji i napredovanja grupe Islamska država, jedna su od glavnih tema dvodnevnog skupa. Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da Islamska država predstavlja direktnu prijetnju za njegovu zemlju.

“Da bi se eliminisala Islamska država u Siriji i Iraku, potrebno je da međunarodna zajednica bolje koordiniše svoje prisustvo. Takođe bi trebalo da rješavamo osnovne uzroke terora te ekstremističke organizacije i to zahtijeva sveobuhvatnu strategiju, koja obuhvata vojnu, političku, ekonomsku i humanitarnu dimenziju.”

Alijansa je takođe najavila da će nastaviti misiju u Avganistanu i nakon okončanja aktuelne operacije za obuku krajem naredne godine. Misiju, koja će imati vojnu komponentu, ovog puta će voditi civili.

XS
SM
MD
LG