Linkovi

Lidere NATO-a čekaju teške odluke


Na samitu NATO-a u Čikagu razgovaraće se o pripremama za povlačenje medjunarodnih snaga i predaju nadležnosti avganistanskoj Nacionalnoj armiji.
Na samitu NATO-a u Čikagu razgovaraće se o pripremama za povlačenje medjunarodnih snaga i predaju nadležnosti avganistanskoj Nacionalnoj armiji.

Lideri 28 država NATO-a se u nedelju sastaju u Čikagu da bi usaglasili završne detalje plana za povlačenje iz Avganistana i utvrdili kako da obezbede da Alijansa ostane jaka i relevantna i u narednim decenijama.

Glavna tema sa kojom će se suočiti lideri NATO-a je Avganistan – njihov plan za povlačenje najvećeg dela trupa u naredne dve i po godine, obaveze prema toj zemlji posle toga i pitanje da li će njena vlada i bezbednosne snage biti dovoljno jake da održe kontrolu. Posle posete Avganistanu uoči samita, komandant snaga NATO-a, američki admiral Džems Stavridis, rekao je Glasu Amerike da smatra da će Avganistan biti spreman.

Ostajem umereni optimista u pogledu razvoja situacije u Avganistanu. Išli smo na jug, u Helmand. Videli smo velike rezultate širom regiona. A to je posebno značajno, jer je tu žarište pobune.“

Pritisak da se Avganistancima brže preda veća odgovornost je promena strategije. Komandant snaga NATO-a u Avganistanu je izjavio za „Vašington post“ da bi voleo da ubrza tranziciju dok još ima dovoljno borbenih snaga u zemlji da pomognu kada je potrebno.

Ali analitičar Martin Bučer, koji objavljuje blog „Posmatrač NATO-a“, kaže da ga korupcija u Avganistanu, ratne vođe na jugu i još snažni Taliban, navode na sumnju u zvanični optimizam NATO-a.

Rekao bih da će u prilično kratkom redosledu jug zemlje biti nazad u rukama Talibana, da će na severu zemlje rascepkane teritorije različitih regionalnih gospodara i dalje ostati ono što su i sad i da će vlada u Kabulu kontrolisati Kabul i – to će biti to.“

To je razlog zbog kojeg će u Čikagu lideri NATO-a da usvoje plan pomoći avganistanskoj vladi godinama posle povlačenja većine njihovih trupa.

Takođe se očekuje da će da objave početne operacione mogućnosti njihovog spornog sistema raketne odbrane. Ruski ponovo inaugurisani predsednik, Vladimir Putin, odbio je poziv na samit zbog spora oko tog sistema koji se nastavlja.

Na samitu će takođe morati da se radi na obezbeđivanju budućnosti Vojne alijanse, pošto su analitičari zaključili da je prošlogodišnja operacija NATO-a u Libiji obelodanila nekoliko nedostataka u pogledu njenih mogućnosti.

Aleks Nikol, iz londonskog Međunarodnog instituta za strateške studije, kaže da će biti posebno teško, mada ne i nemoguće, rešiti to u vreme kada članice NATO-a, u ekonomski teškim vremenima, smanjuju svoje vojne budžete.

Pitanje je kako izvući veću vrednost iz preostalih budžeta. Ako to ne učinite, mislim da je realna opasnost da će doći do znatnog smanjenja sposobniosti i da ćemo onda doći do neke krize u svetu i ustanoviti da u stvari nemamo mogućnosti da dejstvujemo kao alijansa.“

To bi značilo nastavak većeg oslanjanja na Sjedinjene Države, što domaćin samita, predsednik Barak Obama, želi da izbegne.

XS
SM
MD
LG